Tomatenvirus+in+partijen+zaaizaad+uit+meerdere+landen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tomatenvirus in partijen zaaizaad uit meerdere landen

Meerdere zaadpartijen uit China, Israël en Jordanië zijn positief getest voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om zaaizaad voor de teelt van tomaten, paprika's en hete pepers. Eerder maakte NVWA al bekend dat een partij tomatenzaad uit Peru positief testte op ToBRFV.

Op Schiphol heeft de NVWA, in samenwerking met de Douane, zaadpartijen uit Jordanië zonder fytosanitair certificaat onderschept bij import in Nederland en deze partijen bemonsterd. Al deze partijen zijn positief getest op ToBRFV en daarna direct vernietigd.

Fytosanitair certificaat

De Europese Plantgezondheidsverordening schrijft voor dat plantaardige producten als zaden bij import in de Europese Unie voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat. Sinds 1 november 2019 schrijft de Europese noodmaatregel 2019/1615 voor dat zaadbedrijven tomaten-, paprika- en hete peperzaad, waarop ToBRFV is aangetroffen, niet in het handelsverkeer mogen brengen.

Als het zaad al in het handelsverkeer is gebracht, moeten de getroffen zaadbedrijven hun afnemers informeren en een terugroepactie doen voor nog niet gebruikt tomaten-, paprika- en hete peperzaad. Ten behoeve van tracering moet de informatie hierover aan de NVWA worden aangeleverd.

Meer zware verdenkingen

Naar aanleiding van meldingen van tomatentelers en daarop volgende bemonstering en toetsing zijn twee nieuwe tomatentelers zwaar verdacht. Het aantal vondsten en zware verdenkingen van ToBRFV bij tomatentelers komt hiermee op negentien vondsten en drie zware verdenkingen.

De NVWA toetst na minimaal drie maanden na het planten van de volgende teelt of de besmette teeltbedrijven voor vrijgave in aanmerking komen. Bij plantenkwekers is ToBRFV tot op heden niet aangetroffen. De analyse van de gegevens van Next Generation Sequencing (NGS), waarmee het virus volledig erfelijk in kaart wordt gebracht, duidt op minimaal drie verschillende bronnen voor de besmettingen bij de tomatentelers in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer