Twintig+tomatenbedrijven+besmet+met+ToBRFV
Nieuws
© Twan Wiermans

Twintig tomatenbedrijven besmet met ToBRFV

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vier tomatentelers bij wie eerder tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) op het bedrijf is aangetoond, na bemonstering van het nieuwe gewas vrijgegeven.

Bij drie bedrijven is bij de bemonstering voor vrijgave virus aangetoond. Het kan zijn dat er virus in de kas is achtergebleven of dat er een nieuwe besmetting is opgetreden. Naar aanleiding van meldingen heeft de NVWA drie nieuwe vondsten gedaan bij tomatentelers. Dit brengt het totaal op twintig besmette bedrijven.


Uit tracering heeft de NVWA opnieuw zaadpartijen positief getoetst. Het betreft een kleine zaadpartij met herkomst Nederland en een grote zaadpartij met herkomst Peru. Deze partijen zijn al in de handel gebracht. De NVWA heeft maatregelen opgelegd.


Niet-gebruikt zaad terughalen

De zaadbedrijven moeten alle afnemers informeren en niet-gebruikt zaad terughalen. De zaadpartijen zijn aan een klein aantal bedrijven in Nederland geleverd. De NVWA informeert deze bedrijven. Ook informeert de NVWA de Europese lidstaten waaraan deze partijen geleverd zijn.

Tegenwoordig worden zaadpartijen getoetst, voordat ze in het handelsverkeer worden gebracht. Uit deze toetsingen worden geregeld zaadpartijen met verschillende herkomsten positief getoetst. Deze partijen mogen dan niet in het handelsverkeer worden gebracht.


Laboratoriumtesten

Sinds 15 augustus wordt de PCR-toets, die Naktuinbouw uitvoert, ingezet voor detectie van ToBRFV. Voor monsters van zowel plantmateriaal als zaden die positief worden getoetst, volgt er een bevestigingstoets bij het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair (NRC) van de NVWA met een andere PCR-toets.

ToBRFV is een virus dat voor kan komen op tomaat, paprika en Spaanse peper. Het behoort tot de tobamovirussen en kan schade veroorzaken in de teelt. Tobamovirussen zijn makkelijk via contact (mechanisch) overdraagbaar op waardplanten en dus zeer besmettelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer