Belgische aardappeloogst ondergemiddeld

Aardappeltelers in België met de fritesrassen Fontane en Challenger zullen het dit jaar moeten doen met opbrengsten van gemiddeld hooguit 50 ton per hectare of minder.

Belgische+aardappeloogst+ondergemiddeld
© Haijo Dodde

Uit recente proefrooiingen van Praktijkcentrum voor de aardappelteelt (PCA) blijkt dat de opbrengsten van zowel Fontane als Challenger niet op het niveau zitten van het meerjarig gemiddelde. Wel doen beide rassen het beter dan voorgaande twee seizoenen.

Voor Fontane is in de proefrooiingen op meer dan 30 percelen een gemiddelde bruto-opbrengst vastgesteld van 45 ton per hectare. Dit is na 144 groeidagen 3,5 ton minder dan het gemiddelde over de groeiseizoenen van 2014 tot en met 2019. Bij Fontane lijken de opbrengsten in Vlaanderen hoger dan Wallonië.


Geen verschil Vlaanderen en Wallonië

Na iets minder groeidagen berekent PCA de gemiddelde opbrengsten voor Challenger in de proefrooiing op 42 ton per hectare. Hierbij is er geen verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. De onderzoekers van PCA constateren met name bij Challenger dat er nog heel wat moet gebeuren om in de buurt te komen van de gemiddelde opbrengst van 52 ton gemeten vanaf 2014.

Over de aangroei meldt PCA dat de dagelijkse toename in kilo per hectare normaal is voor de tijd van het jaar. Maar dit is vrijwel zeker te weinig om de achterstand in aangroei na de hittegolf in augustus te compenseren. De gemiddelde afrijping in beide rassen schat PCA op 60 procent.


Geen drijvers en doorwas

Het percentage knollen boven 50 millimeter is bij Fontane 82 procent en bij Challenger 63 procent. Het onderwatergewicht van Fontane komt op gemiddeld 410 gram. Dit is een normale waarde voor dit ras. Challenger scoort gemiddeld een iets hoger onderwatergewicht met 442 gram. Drijvers en doorwas komen nauwelijks voor op de beproefde Belgische percelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer