Trage aangroei zorgt voor magere aardappeloogst België

De aardappelrassen Fontane en Challenger produceren dit jaar in België lager dan het meerjarig gemiddelde. Dit blijkt uit de resultaten van de laatste proefrooiingen die zijn uitgevoerd door enkele onderzoeksinstellingen.

Trage+aangroei+zorgt+voor+magere+aardappeloogst+Belgi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Voor Fontane wordt een gemiddelde opbrengst verwacht van 46,4 ton per hectare. De Belgische percelen met dit ras zijn zo goed als uitgegroeid. En op het moment van de laatste proefrooiingen vorige week was op driekwart van de percelen al loofdoding uitgevoerd.

Het meerjarig gemiddelde voor de opbrengsten van Fontane over de periode van 2014 tot en met 2019 zijn voor België vastgesteld op 51,9 ton per hectare. De verwachte opbrengsten voor dit jaar zijn wel hoger dan de hectareproducties van Fontane in 2018 en 2019. In België worden de proefrooiingen voor fritesaardappelen uitgevoerd door onderzoeksinstellingen PCA, Fiwap en Carah.

Hogere opbrengsten in Vlaanderen

De Belgische onderzoeksinstellingen volgden voor Fontane dit jaar de groeicurves van 31 praktijkpercelen in zowel Vlaanderen als Wallonië. De opbrengsten in Vlaanderen zijn dit jaar met 50 ton per hectare gemiddeld 8 ton hoger dan in Wallonië. Het aandeel knollen groter dan 50 millimeter is bij Fontane gemiddeld 82 procent.

Bij Challenger zijn dit jaar de proefrooiingen uitgevoerd op 18 percelen verspreid over België. Ook op dit ras is in de meeste gevallen al loofdoding uitgevoerd. De totale bruto-opbrengst van de proefrooiingen komt uit op gemiddeld 42,5 ton per hectare bij Challenger. Dat is fors lager dan het gemiddelde van 51,7 ton per hectare gemeten over de voorgaande zes jaren.

Ook de maatsortering van Challenger blijft sterk achter ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Slechts 64 procent van de geoogste aardappelen is grover dan 50 millimeter. Het betekent dat de netto-opbrengst van een gemiddeld perceel Challenger in België dit jaar niet meer bedraagt dan 26 ton per hectare.

Grote variatie tussen percelen

De Belgische onderzoekers constateren dat de aangroei van de fritesaardappelen het hele groeiseizoen trager is verlopen dan normaal. Verder zijn ook de verschillen tussen de percelen opnieuw zeer groot. Minimum en maximum lopen bij Fontane uiteen van 24 ton tot 66 ton per hectare. Zes percelen produceren meer dan 55 ton en dat zijn niet alleen beregende percelen.

Voor zowel Fontane als Challenger geldt dat de kwaliteit goed is. Nagenoeg elke bemonsterde partij voldoet aan de norm voor het onderwatergewicht. Het gemiddelde onderwatergewicht bij Fontane is vergelijkbaar met andere jaren, Challenger scoort beter. De bakkleur van de monsters is uitstekend. Tot slot zijn er nauwelijks problemen met doorwas en drijvers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer