%27Boer+van+de+toekomst%27+in+VPRO+Tegenlicht
Nieuws
© VPRO

'Boer van de toekomst' in VPRO Tegenlicht

Wat zijn de perspectieven voor de boer van de toekomst? Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Dat zijn vragen die het tv-programma Tegenlicht van de VPRO probeert te beantwoorden in de uitzending op zondag 11 oktober om 22.20 uur op NPO 2.

De makers van het programma belichten het succes van de agrarische sector, maar ook de uitdagingen waar deze voor staat. Zoals het voorkomen van uitputting van de bodem. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op nieuwe ontwikkelingen. Van strokenlandbouw tot onbemande tractoren en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien.

Aan het woord komen onder meer wetenschapper Wijnand Sukkel, preiteler Guido Hermans, Jaap 'De Vegetarische Slager' Korteweg en CEO Meiny Prins van tuinbouwtoeleverancier Priva.


Op een drijvende boerderij in Rotterdam vertelt Prins over haar visie op het platteland en de stad. De 'Sustainable Urban Delta' is volgens haar het nieuwe verdienmodel voor de Nederlandse economie. Zij gaat in op de vraag hoe we vanuit Nederland andere metropolen in de wereld kunnen inspireren om grote groene stappen te zetten en hoe we de grenzen tussen stad en platteland kunnen doen vervagen.


'De boer van de toekomst zit in de stad', zegt Prins. 'Ik praat altijd liever over de ondernemer van de toekomst. Of beter: de voedselproducerende ondernemer van de toekomst. En die stedelijke aanwezigheid zal op allerlei manieren zichtbaar zijn. Of dat nou in vertical farms of op rooftopfarms is. Of met indoor farming of gewoon op groenvelden, dus gewoon buitenteelt of iets met kassen. Maakt niet uit.'


Boerderij van de Toekomst

In Lelystad kijkt wetenschapper Sukkel naar hoe akkerbouw beter en toekomstbestendiger kan. In de polder staat de 'Boerderij van de Toekomst', waar hij handen en voeten geeft aan zijn visie op kringlooplandbouw. Hier worden innovatieve oplossingen ontwikkeld, getest en gedemonstreerd in een lopend bedrijf.

Guido Hermans is een teler met oog voor de innovaties van de Boerderij van de Toekomst. Hij staat open voor nieuwe manieren om zijn prei nog bewuster te telen. Hij vraagt zich af of de consument daarop zit te wachten.


Korteweg heeft een achtergrond als boer en is medeoprichter van De Vegetarische Slager. Hij denkt na over hoe toekomstige agrarische ontwikkelingen het leven en de leefomgeving beïnvloeden. Korteweg heeft een biotechlab gekocht, inclusief wetenschappelijk team, dat kaas moet gaan produceren zonder koeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer