Telers gebaat bij kleine appelpluk

De kleinere appeloogst in Europa biedt Nederlandse telers een goed marktperspectief, stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Telers+gebaat+bij+kleine+appelpluk
© Twan Wiermans

De NFO reageert op de Europese oogstprognoses die deze week bekend zijn gemaakt. In de Europese Unie (EU) plukken telers 1 procent minder appels dan vorig jaar en ongeveer net zoveel peren. De productie is daarmee benedengemiddeld.

'Daarbij komt dat we met een schone markt beginnen, omdat de voorraden van vorig jaar zijn verkocht en er weinig druk is van het zuidelijk halfrond', zegt voorzitter Gerard van den Anker van de NFO. Verder merkt hij op dat de fruitconsumptie sinds de coronapandemie fors is gestegen.


0,70 euro per kilo Elstar

'Deze elementen bieden Nederlandse telers van kwaliteitsfruit een goed marktperspectief', stelt Van den Anker. Dit komt al tot uiting in de prijzen. Voor het appelras Elstar op hout bieden kopers 0,70 euro per kilo. Elstar is een hoofdras in Nederland. 'Zulke prijzen hebben we al een aantal jaren niet meer gezien', zegt de NFO-voorzitter. Hij benadrukt dat hogere betalingen ook welkom zijn, na eerdere financieel schamele jaren voor de teelt.

De ramingen van de appel- en perenoogsten in de EU zijn donderdag bekendgemaakt tijdens de onlineconferentie Prognosfruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer