Europese appeloogst kleiner dan gemiddeld

De appeloogst in de Europese Unie (EU) komt dit jaar uit op 10,7 miljoen ton. Deze verwachting werd donderdag uitgesproken op het online congres PrognosFruit. De perenoogst wordt geschat op 2.199.000 ton.

Europese+appeloogst+kleiner+dan+gemiddeld
© Peter Urbanus

Bij appel is sprake van een relatief geringe productie, die van peer is gemiddeld. 'Vooral de productie van tweekleurige appels valt lager uit', oordeelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De afgelopen tien jaar was er bij appels alleen in 2012 en 2017 sprake van een kleinere oogst. In 2019 was de totale Europese appeloogst 10,5 miljoen ton.

In Nederland is de geraamde productie van de hoofdrassen elstar en jonagold de kleinste van de laatste tien jaar. De NFO stelt dat de ramingen perspectief bieden voor het komende afzetseizoen. 'De EU-oogst is van voldoende omvang om de verschillende markten te voorzien van kwaliteitsfruit.'


Minder soorten op de markt

De geraamde pluk van elstar in de EU is 312.000 ton, 51.000 ton minder dan vorig jaar. Behalve in Nederland is ook de oogst in Duitsland lager: 14 procent. Het volume jonagold (inclusief jonagored en red jonaprince) schat PrognosFruit op 978.000 ton, 66.000 ton minder dan in 2019. België, Duitsland en Nederland brengen minder van deze soorten op de markt.


De EU-oogst van boskoop (goudreinet) wordt geraamd op 47.000 ton: 10 procent onder het niveau van vorig jaar. Golden delicious blijft met een geschatte productie van 1.964.000 ton veruit het grootste ras in de EU. Die oogst ligt 13 procent lager dan vorig jaar, is donderdag tijdens het congres duidelijk geworden.


Conference

De verwachte productie van conference in de Europese Unie is met 927.000 ton vergelijkbaar met die van 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer