Veldproef met herwonnen meststoffen in spinazie

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro gaat dit jaar herwonnen meststoffen onderzoeken in een gewas spinazie. Vorig jaar werd een veldproef in mais aangelegd.

Veldproef+met+herwonnen+meststoffen+in+spinazie
© Inagro

Herwonnen meststoffen, al dan niet afkomstig uit mest, ondergingen een behandeling waardoor hun bemestingswaarde stijgt. Hun efficiëntie moet uit de veldproef blijken. Daarin vergelijkt Inagro ammoniumnitraat, spuiwater, dunne fractie van digestaat en varkensurine met kunstmest, varkensdrijfmest en een blanco behandeling. In het tweede jaar van deze veldproef onderzoekt Inagro het effect op spinazie.

In dit project bekijkt de Europese Commissie of herwonnen meststoffen in de toekomst eventueel zijn te categoriseren als kunstmest, op voorwaarde dat ze geen extra risico's met zich meebrengen voor het milieu. Als dit het geval is voor enkele van die meststoffen, kunnen ze kunstmest in de traditionele bemesting (deels) vervangen. Voor landbouwers betekent dat minder verwerking van dierlijke mest en minder aankopen van kunstmest. Een hele besparing.

Onderzoekers nemen die herwonnen meststoffen onder de loep: wat zijn hun eigenschappen? Wat is hun bemestingsefficiëntie? Vormt het gebruik ervan risico's voor het milieu? Inagro is partner binnen dat onderzoek.

Vijf meststoffen

Binnen het Interreg NWE-project ReNu2Farm loopt sinds vorig jaar een veldproef met vijf herwonnen meststoffen:

 • Ammoniumnitraat afkomstig van stripping-scrubbing van de dunne fractie van mest;
 • Ammoniumsulfaat, of spuiwater, afkomstig van zure luchtwassers in varkensstallen;
 • Digestaat van covergisting van varkensmest;
 • Dunne fractie van digestaat na scheiding, rijk aan kalium en stikstof, maar arm aan organische componenten;
 • Varkensurine afkomstig van een VeDoWS-stal, rijk aan minerale componenten en arm aan organische componenten.

Driejarige veldproef

Vorig jaar legde Inagro deze veldproef voor de eerste keer aan in mais. De bovengenoemde herwonnen meststoffen vergelijkt het onderzoeksinstituut nu met meer traditionele meststoffen, varkensdrijfmest en minerale kunstmest.

Na de oogst van de mais werden de opbrengsten en nitraatresidu's geanalyseerd. Bij de resultaten viel meteen op dat het weer een grote invloed had. Tijdens de vegetatieve fase van de mais, als die het meest kwetsbaar is, deed er zich een heuse hittegolf voor. De hoogste gemeten temperatuur was 42,94 graden. Die hete en droge periode zorgde ervoor dat waterbeschikbaarheid een belangrijke parameter werd voor de gewasopbrengst.

Dit jaar onderzoekt Inagro dezelfde meststoffen en parameters, maar nu in spinazie. Hetzelfde veld is bemest met een gespecialiseerde proefveldbemester. Eind mei zal de oogst plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer