Ook+voor+het+kneusje+onder+de+planten+bestaat+een+markt
Achtergrond
© Arjen Vos

Ook voor het kneusje onder de planten bestaat een markt

Vlak voor de coronacrisis lanceerde webshop Plantje.nl de 'Groene Kneusjes Box' voor planten met een krasje. Voor de box is veel belangstelling, zodat plantenkwekers er in het voorjaar een deel van hun overschotten in kwijt konden. Kwekers en handelaren zijn enthousiast over de box, die zij zien als een duurzame aanvulling op de bestaande markt.

Een paar weken voor de coronacrisis was eigenaar Pieter van der Dussen van online plantenwinkel Plantje.nl gestart met de 'Groene Kneusjes Box'. Daarin zitten groene planten die niet geschikt zijn voor de zakelijke markt, bijvoorbeeld omdat ze een gescheurd blaadje hebben of een afwijkende vorm.

De gedachte achter het concept was dat Van der Dussen het zonde vond om dergelijke planten weg te gooien, omdat ze door een goede verzorging met voldoende water, liefde en licht uit zouden kunnen groeien tot mooie exemplaren. De box kostte in februari 17,50 euro en was meteen populair.

'Mijn persbericht werd al snel overgenomen door grotere nieuwsplatforms. En op social media ging het nieuws snel viraal met foto's van plantjes die consumenten op tafel hadden staan', zegt Van der Dussen.

Planten weggooien is de grootste milieuvervuiling

Jan Bier, verkoopmedewerker van Bunnik Plants


Maar toen deed het covid-19-virus zijn intrede in Nederland, waardoor de onlineverkoop van planten omhoogschoot. Aan de andere kant bleven plantenkwekers vanwege exportbeperkingen zitten met overschotten. Plantje.nl bood aan om deze tegen een zacht prijsje af te nemen en in de 'Groene Kneusjes Box' te koop aan te bieden, zodat de kwekerijen toch nog iets terugkregen voor hun planten.

Potplantenkwekerij SV.CO in De Lier heeft in die periode zo'n 100.000 succulenten, of vetplanten, aan Plantje.nl geleverd. 'Het waren planten die we normaal gesproken niet aan hen zouden hebben verkocht en zeker niet als 'kneusjes', maar in die periode kwam het ons goed uit', zegt verkoopmedewerker Anouk Zwinkels van SV.CO. De kwekerij is inmiddels gestopt met de productie van groene planten, om zich weer te focussen op de kernactiviteit: het kweken van bloeiende planten.Verkoopmedewerker Jan Bier van kamerplantenkwekerij Bunnik Plants in Bleiswijk is blij met de 'Groene Kneusjes Box' als nieuw afzetkanaal voor planten met bijvoorbeeld een afwijkende bladvorm. Hij vergelijkt ze met kromme komkommers die supermarkten en andere winkels niet in het schap willen hebben, maar die net zo goed smaken als andere komkommers. In het kader van duurzaamheid gunt Bier zulke planten ook een plekje op de markt.

Plantje.nl was ook voor Bunnik Plants een nieuwe klant. Maar hoeveel planten in het voorjaar aan hen zijn geleverd, kan Bier niet zeggen. Wel heeft de kwekerij zo'n 30.000 planten weggegeven aan inwoners van zorginstellingen en andere minder mobiele mensen in de omgeving van het bedrijf. 'Dat kostte wel meer geld dan de planten vernietigen', zegt Bier. 'Maar planten weggooien is de grootste milieuvervuiling die je maar kunt bedenken, als je kijkt naar alle grondstoffen, tijd en energie die erin zijn gestoken.'


Internetverkoop gegroeid

De internetverkoop via Plantje.nl is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, nadat het bedrijf ervaring had opgebouwd met het verpakken en verzenden. Daarbij maakt het gebruik van de faciliteiten van groothandel Waterdrinker in Aalsmeer, waarvan de webshop een interne klant is.

Directeur Bob Moria legt uit dat Waterdrinker is gespecialiseerd in de inkoop van bloemen en planten bij kwekers uit heel Nederland. Hun Green Trade Center van 25.000 vierkante meter op het veilingterrein van Royal FloraHolland is het grootste groengerelateerde inkoopcentrum van Europa.
Meeliften op Waterdrinker

Plantje.nl lift mee op de inkooporders van Waterdrinker, waarbij de orders van de webshop van soms drie, vier of vijf planten meekomen met de grote stromen vanaf de kwekers. Zo vergen ze geen extra transport. Vanaf het begin bood de webshop al voordeelpakketten aan met vier tot zes planten. Daar is de 'Groene Kneusjes Box' dit jaar bij gekomen.

'Het is niet meer van deze tijd om overschotten weg te gooien', zegt Moria. 'Dus ik vind het een prima idee om planten waar een bloemetje van af is of die een geel blaadje hebben op deze manier toch nog op de markt te brengen.'


Gewone handel

De Waterdrinker-directeur is niet bang dat de verkoop van A-kwaliteitsplanten ten koste gaat van die van de groene 'kneusjes'. Hij is ervan overtuigd dat de onlineverkoop nog verder toe zal nemen, maar verwacht niet dat deze de gewone handel helemaal zal overnemen. Volgens hem vormen de emoties bij het zien en ruiken van de planten bij de aankoop voor consumenten een belangrijk aspect.

Ook Van der Dussen denkt dat de kneusjesbox vooral een aanvulling vormt op het bestaande assortiment en niet zal zorgen voor een terugloop van de reguliere verkoop. 'De markt is wel weer aangetrokken en daardoor is het aanbod voor de 'Groene Kneuzen Box' juist schaarser geworden. Daarom hebben we de prijs moeten verhogen tot 23,95 euro. Maar het is nog steeds een populair artikel.'


Verkoop 'Groene Kneusjes Box' loopt in tienduizenden

Onlineplantenwinkel Plantje.nl is zo'n acht jaar geleden door Pieter van der Dussen opgericht. De verkoop via webshops van niet-bederfelijke waren als kleding en boeken was toen al gemeengoed, maar voor planten stond deze nog in de kinderschoenen. Omdat zijn vader mede-eigenaar was van een exportbedrijf in Aalsmeer vlakbij de veiling, kende de oprichter het klappen van de zweep in de plantenwereld en besloot hij de sprong te wagen. Plantje.nl heeft inmiddels achttien medewerkers: vijf op kantoor en dertien op de werkvloer. Van de 'Groene Kneusjes Box' met daarin tien tot twaalf groene planten met potmaten van 5 tot 17 centimeter zijn er dit jaar al tussen de 60.000 en 70.000 verkocht. Bezorgen gebeurt in speciaal ontwikkelde dozen die de planten op hun plaats houden, zodat ze niet beschadigd raken tijdens het transport. Klanten kunnen zelf de afleverdag en -tijd aangeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer