Verkoop+nertera%27s+loopt+sterk+terug+door+coronacrisis
Reportage
© Freddy Schinkel

Verkoop nertera's loopt sterk terug door coronacrisis

Henk Kooij produceert als enige ter wereld de Nertera granadensis Astrid, een plant met oranje besjes. Vanwege de coronacrisis is 80 procent van zijn omzet weggevallen, maar hij heeft de indruk dat de verkoop nu weer wat aantrekt.

Normaal gesproken verkoopt Nertera Natural in Ens jaarlijks zo'n 500.000 stuks van de Nertera granadensis Astrid, maar de afzet is sterk teruggelopen vanwege de coronacrisis. 'Het grootste deel van onze productie is bedoeld voor de export', zegt eigenaar Henk Kooij. 'Op de veiling kunnen we maar een beperkte hoeveelheid planten kwijt en dan ook nog eens tegen een lage prijs. Gelukkig lijkt het erop dat de verkoop weer wat begint aan te trekken.'

Kooij heeft de kwekerij in 2017 overgenomen van zijn neef Ruud Kooij. 'Hij had de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en was er wel klaar mee. Ik ben ook al 63, maar ik werk hier al sinds 1991. Overname is nooit mijn intentie geweest, maar dat lukte toch, doordat Ruud het bedrijf heeft verkocht en ik 1 hectare voor mezelf kon huren. Ik ben langzamerhand op zoek naar iemand die mij weer kan opvolgen. Mogelijk heeft de zoon van de verhuurder interesse, maar dan moet de huidige situatie niet te lang blijven duren.'

In verband met de coronacrisis heeft Kooij de marketingactiviteiten voor de kwekerij voorlopig stilgelegd en heeft hij de werkzaamheden van een medewerkster die 20 uur per week werkte op payrollbasis, beëindigd.

Met handelspartners in China ga je eerst een keer eten en daarna nog een keer eten

Henk Kooij, eigenaar Nertera Natural in Ens

Moederplanten scheuren

Het seizoen voor de nertera loopt van april tot november. 'We zijn nu bezig met het uitgangsmateriaal voor volgend seizoen door moederplanten te scheuren. Die zetten we in juli in potten, zodat we ze volgend voorjaar kunnen verkopen.'

Na het opkweken gaan de stekken in een koelcel. Vervolgens zet Kooij elke drie weken een deel in de kas, waar ze tot bloei komen en de kenmerkende oranje besjes zich ontwikkelen. Nu de verkoop stagneert, probeert de kweker het proces te vertragen door de temperatuur in de kas laag te houden, maar dat heeft als risico dat de blaadjes van de plant bruin worden als gevolg van condensvorming.


Potten of covers bestellen

De afgelopen jaren heeft de ondernemer een aantal wijzigingen in het bedrijf doorgevoerd. Zo hebben klanten de mogelijkheid om hoge en stenen potten of speciale covers bij de planten te bestellen, als toegevoegde waarde. 'Dat doen we alleen op verzoek, omdat we anders een loods vol met voorraad aan moeten leggen. Op deze manier betalen klanten wel wat meer, maar dat hebben ze ervoor over.'

Om energie te besparen, heeft Kooij geïnvesteerd in nieuwe schermdoeken en noppenfolie aan de zijkant van de kassen. 'In principe gebruiken we niet zoveel energie. In de winter houden we de planten vorstvrij. Vanaf januari beginnen de duurdere maanden wat gas betreft, omdat we dan de eerste planten gaan voortrekken voor de verkoop vanaf april.'


Nieuwe waterzuiveringsinstallatie

In het voorjaar van 2018 heeft de kwekerij een nieuwe waterzuiveringsinstallatie gekregen en het MPS-A-certificaat behaald. 'We hebben nu een aanvraag gedaan voor MPS-GAP-Grasp-certificering, waarvoor we de administratie al in orde hebben. Het wachten is nu op de audit.'


De afkweekkas ziet eruit als een zee van oranje besjes.
De afkweekkas ziet eruit als een zee van oranje besjes. © Freddy Schinkel

Volgens de kweker vragen klanten om duurzaamheidscertificaten. Dit zijn vooral de grote retailers in andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Het betekent ook dat de kwekerij steeds meer moet overschakelen op biologische gewasbescherming. 'Daarbij moeten we veel zelf uitvinden, omdat de nertera een uniek plantje is. Gelukkig kan ik daarbij ruggespraak houden met collega-kwekers en teeltvoorlichters.'


Export naar China

Sinds vorig jaar exporteert Kooij halfwasproducten naar een kwekerij in het Chinese Kunming die ze opkweekt tot eindproduct. 'De Chinezen hebben zelf contact met mij gezocht, waarschijnlijk nadat ze de nertera hadden gezien op een beurs. Het gaf wel veel spanning om zaken met hen te doen. Bij de communicatie moet je soms op eieren lopen, want wij zijn in Nederland vrij direct. In China ga je eerst een keer met elkaar eten en daarna nog een keer eten', zegt hij.

'Ik vroeg me ook af hoe betrouwbaar deze handelspartner was. Maar tot nu toe hebben we het getroffen. Het is een geweldige kwekerij waar echte vakmensen werken. Ik ben er twee keer geweest en gelukkig begint de export weer op gang te komen.'


De afkweekkas ziet eruit als een zee van oranje besjes.
De afkweekkas ziet eruit als een zee van oranje besjes. © Freddy Schinkel


Sorteren met camera

In 2019 heeft Kooij een sorteerlijn aangeschaft, die de planten met een camera kan sorteren op diameter, hoogte en percentage besjes. 'De installatie was een demonstratiemodel van WPS, die de software voor ons bedrijf heeft aangepast. We kunnen de planten nu onderverdelen in zes sorteringen. Het voordeel is dat we hiermee de planten groepsgewijs op voorraad kunnen zetten. Het is ook ergonomisch een verbetering, omdat we de planten nu met een kar uit de kas kunnen halen en minder hoeven te bukken.'Levering 'minestrone' op verzoek

Naast de oranje Nertera granadensis Astrid produceert Nertera Natural in Ens de Marleen, met witte, en de Suzanne, met gele besjes, in totaal ongeveer 5 procent van het assortiment. Op verzoek levert de kwekerij ook de 'minestrone', bestaand uit een pot met de drie verschillende varianten. Volgens eigenaar Henk Kooij is de consument daar wel enthousiast over, maar heeft de handel weinig interesse. Het gros van de planten verkoopt de kwekerij in een 8 centimeterpot. Daarnaast zijn 5, 12 en 17 centimeterpotten verkrijgbaar. De kwekerij bestaat uit een afkweekafdeling, waarin de planten vanuit de koeling in twaalf weken tot verkoopklare exemplaren uitgroeien, en een opkweekafdeling, die van juli tot en met februari in gebruik is. De rest van het jaar verhuurt Kooij deze aan een perkplantenkweker. Naast Kooij heeft de kwekerij één vaste medewerker. In drukke periodes helpen familieleden in het bedrijf, samen met een tiental scholieren in de zomervakantie en vier uitzendkrachten in de herfst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer