Fossielvrije+potplantenteelt+met+infrarood+verwarming
Nieuws
© Vidiphoto

Fossielvrije potplantenteelt met infrarood verwarming

Het gebruik van infrarood matverwarming biedt de potplantenteelt de mogelijkheid om in de toekomst fossielvrij te telen.

Daarnaast kan er een aanzienlijke verkorting van de teelt en een vollere plant gerealiseerd worden door toepassing van Het Nieuwe Telen (HNT). Dit is de voornaamste conclusie uit de proef Een lager piekverbruik en een hogere lichtbenutting in potplanten van Kas als Energiebron en Delphy.

Toepassing van HNT op zamioculcas, een (sub)tropische potplant, leidde tot voordelen. Maar de lagere temperatuur setpoints in de winterperiode zorgden echter voor een latere opkomst van veren ten opzichte van de traditionele teelt.


Bladchlorose

'In potentie zou de teelt dus nog sneller kunnen', zegt Tristan Marcal Balk van Delphy. In de zomer ontstond chlorose van het blad wat de sierwaarde van het product verlaagde, waardoor de vraag rees hoe er op een veilige manier toch meer licht kan worden toegelaten.

Een vervolgproef met lokale verwarming op de tafel onder de pot, in de vorm van een infrarood verwarming, hielp om de ondergrondse groeipunten van de veren van de zamioculcas warm te houden en vertraging in opkomst te voorkomen. In combinatie met isolering door het schermpakket moest dit de pieken in warmteverbruik verder verlagen. Een tafel zonder matverwarming werd gebruikt ter referentie.


fotosynthese karakteristieken

Een CropObserver met daarnaast aanvullende metingen op fotosynthese karakteristieken verschafte inzicht in het optimale lichtniveau voor de zamioculcas. Opname van elementen werd gevolgd met grond- en bladanalyses. Dat gebeurde om te bepalen of er nutriënten tekorten aanwezig waren.

Het teeltresultaat, in kwaliteit van de plant en energieverbruik, werd vergeleken met de eerder uitgevoerde proef en verbaasde de onderzoekers. Het totale energieverbruik bleek in de tweede proef met 59 procent verlaagd.

De vertraging in opkomst van veren werd voorkomen op de tafels met infrarood verwarming. Over een hele teeltronde werd een verkorting van zo'n vier weken en een vollere plant met meer veren gerealiseerd ten opzichte van de eerdere proef.


Fossielvrij binnen bereik

'Het gebruik van infrarood matverwarming biedt de mogelijkheid voor de potplantenteelt om in de toekomst zelfs fossielvrij te kunnen telen', stelt Balk daarom. 'Daarnaast kan er een aanzienlijke verkorting van de teelt worden gerealiseerd door toepassing van HNT met een steilere licht-temperatuurverhouding en bredere temperatuur grenzen.'

Met de gemeten fotosynthese karakteristieken moet het mogelijk zijn om op een veilige manier meer licht toe te laten, denken de onderzoekers. 'En mocht de plant toch enigszins chlorotisch worden, dan leert de ervaring dat de plant zich kan herstellen door hem een week wat donkerder weg te zetten.'

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer