Avebe%2Dcampagne+eindigt+met+gemiddeld+19+procent+zetmeel
Nieuws
© René Eijsink

Avebe-campagne eindigt met gemiddeld 19 procent zetmeel

Avebe heeft deze week de laatste zetmeelaardappelen verwerkt van de campagne van oogst 2019 op de productielocatie in Gasselternijveen.

De aardappelverwerking op andere productielocaties van de zetmeelfabrikant in Nederland en Duitsland was eerder al geëindigd. In Gasselternijveen zijn tot begin mei nog aardappelen van Avebe-leden afgeleverd.

Het zetmeelgehalte schommelde deze campagne rond 19 procent. Dit gehalte is iets lager dan het meerjarig gemiddelde. Vanwege de relatief gunstige oogstomstandigheden in het zetmeelgebied was het tarrapercentage lager dan voorgaande jaren.

Na een groeiseizoen in 2019 met opnieuw hoge temperaturen en droogte werden vanaf half augustus de eerste veldaardappelen bij Avebe afgeleverd. De levering vanuit bewaarplaatsen bij de aardappeltelers startte half januari.


Goede kwaliteit

Volgens Avebe is de kwaliteit van de aardappelen tot het einde van de campagne goed gebleven. Zowel de aanvoer van de aardappelen als de verwerking in de fabrieken is zonder problemen verlopen. De zetmeelfabrikant kijkt daarom terug op een goede campagne.

Door de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten is de campagne in Gasselternijveen wat langer doorgegaan. De komende maanden staan voor Avebe in het teken van fabrieksonderhoud en het uitvoeren van geplande investeringen. De volgende campagne start naar verwachting rond half augustus.

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer