Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Bedrijven die zoeken naar faciliteiten voor het testen en opschalen van innovatieve ingrediënten, halffabricaten of eindproducten met plantaardige eiwitten, kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van de Foodvalley Protein Facility Map.

Plantaardige+eiwitfaciliteiten+in+kaart+gebracht
© Han Reindsen

Op de kaart staan partijen met faciliteiten inzetbaar voor de hele keten: van kleinschalige testen tot industriële productie. Van apparatuur voor het vermalen en fractioneren van peulvruchten, de opwerking van eiwit uit vochtrijke bronnen, tot bedrijven gespecialiseerd in extrusie en texturering. Of het maken van kant-en-klare vlees- en visvervangers en plantaardige variaties op zuivel.

Het overzicht werd vrijdag gelanceerd tijdens de Foodvalley Relatiebijeenkomst in Wageningen. The Protein Cluster, een platform van Foodvalley NL, nam het initiatief voor dit overzicht, ingegeven door de vragen van bedrijven die inspelen op de toenemende behoefte aan variaties op vlees, vis of zuivel.

Vermarkting

Jeroen Willemsen, programmamanager van The Protein Cluster: 'Testen en opschalen is een cruciale stap naar succesvolle vermarkting van innovatieve concepten. Vaak beschikken bedrijven zelf niet over specialistische, dure faciliteiten of experts om deze te bedienen. Voor hen, jonge bedrijven maar zeker ook corporates, bieden we deze service aan.'

'De plantaardige eiwitkaart helpt foodbedrijven onder meer bij het maken van kant-en-klare vlees- of visvervangers en plantaardige variaties op zuivel'

Zowel bedrijven die produceren voor derden (tolling) als die testfaciliteiten aanbieden waarop met meer vrijheid zelf mag worden getest/geproduceerd (sharing) zijn opgenomen. Per aanbieder is relevante kerninformatie zichtbaar. Bijvoorbeeld of er wordt gewerkt met allergenen, welke certificaten de locatie bezit of producten food-grade zijn en een indicatie van de test- of productieschaal.

Ketenbreed

Op dit moment zijn ongeveer 25 bedrijven vermeld op de kaart, gesitueerd in Nederland. Staat een benodigde faciliteit niet op de kaart of is verdere ondersteuning nodig, dan zijn experts via Foodvalley NL inzetbaar en kan ook het internationale netwerk worden aangeboord.


Partijen met relevante faciliteiten die ook op de kaart zichtbaar willen zijn, kunnen zich melden via Foodvalley.nl. Vooralsnog zijn er geen kosten verbonden aan plaatsing. The Protein Cluster werd opgericht in 2017 door Foodvalley NL en de provincies Gelderland en Overijssel. Lidmaatschap van The Protein Cluster is gekoppeld aan dat van Foodvalley NL.

Het platform telt inmiddels 41 leden, een mix van innovatieve start-ups, ondernemingen uit midden- en kleinbedrijf segment en corporates. Doelstelling is bedrijven uit binnen- en buitenland te helpen bij het versneld naar de markt brengen van innovatieve concepten, deels of geheel plantaardig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer