Rabobank verwacht regionalisering na Duitse AVP-uitbraak

Rabobank acht de kans waarschijnlijk dat landen buiten de Europese Unie de regionalisering met betrekking tot Afrikaanse varkenspest (AVP) accepteren. Daarmee wordt het mogelijk voor Duitse varkenshouders buiten de met AVP-besmette zone om toch varkens te leveren voor de internationale markt.

Rabobank+verwacht+regionalisering+na+Duitse+AVP%2Duitbraak
© Jos Thelosen

Dat beeld schetst de bank in een update over de marktsituatie als gevolg van de AVP. In dat geval zullen ook de marktgevolgen van de vondst van AVP in de Duitse deelstaat Brandenburg meevallen.

Duitsland is na de Verenigde Staten, Spanje en Canada de grootste exporteur van varkensvlees wereldwijd. Om die reden verwachten de marktdeskundigen dat handelspartners nu anders reageren op de vondst van AVP bij wilde zwijnen dan bijvoorbeeld vorig jaar het geval was met België. Voor Belgisch varkensvlees gingen heel veel markten dicht, nadat in de provincie Luxemburg besmette wilde zwijnen werden gevonden.


Op dit moment ondervindt Duitsland echter de ingrijpende gevolgen van Afrikaanse varkenspest. Vlakbij de Poolse grens werden zes kadavers van wilde zwijnen gevonden met het virus. Binnen de Europese Unie is regionalisering geaccepteerd, daarbuiten niet.

Tot nu toe hebben China, Japan, Zuid-Korea, Brazilië en Argentinië de import van varkensvlees en -producten uit Duitsland geschorst. Dat heeft vooral grote gevolgen voor de vierkantsverwaarding. Met name naar China gaan delen die op de Europese markt niet afgezet kunnen worden, zoals de poten.


Hek om het gebied

Om het gebied in Brandenburg waar AVP gevonden is, zal een hek geplaatst worden. Bovendien worden wilde zwijnen actiever bejaagd. Varkenshouders in het gebied hebben de afgelopen jaren al maatregelen getroffen. De vondst van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd al verwacht.

Toch is het scenario dat regionalisering niet geaccepteerd wordt ook goed mogelijk, volgens Rabobank. In dat geval zullen de prijzen voor varkensvlees in de bestemmingslanden stijgen. De markten zullen hoe dan ook dit jaar te maken hebben met een verstoring. Het niet accepteren van regionalisering zal de markten nog ingrijpender en langduriger verstoren, want geen enkel land kan de volumes van Duitsland snel vervangen.


Verschuiven van handel

Mogelijk wordt binnen de Europese Unie handel verschoven, zodat een gedeelte van de marktverstoring kan worden opgevangen. Dat langdurige weigering van Duits vlees mogelijk is, illustreert Rabobank met de Filipijnen als voorbeeld. Het land accepteert sinds 2019 geen Duits varkensvlees meer, nadat in een levering Pools varkensvlees gevonden werd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer