Zorgen om vee op vervuild rivierslib in uiterwaarden

Rivierslib dat bij hoogwater bezinkt, zit volgens voormalig binnenvaartschipper Dolf van der Velde vol met gif. Met lede ogen ziet hij aan hoe runderen op uiterwaarden met vervuild slib grazen.

Zorgen+om+vee+op+vervuild+rivierslib+in+uiterwaarden
© Twan Wiermans

Uit ervaring weet Van der Velde dat bedrijven decennialang giftige stoffen in grote rivieren dumpten. Als schipper werkte hij er destijds aan mee. Jarenlang voer hij heen en weer tussen de chemische fabriek van Bayer in Leverkusen en de Rotterdamse haven, schrijft het Brabants Dagblad. In het ruim nam Van der Velde ruim tienduizenden liters chemisch afval mee. Dat transport stopte, toen in 1982 de dump van het goedje in de Noordzee werd verboden.

Hoe giftig die lading was? 'Als we in Leverkusen een conservenblikje in het zuur lieten zakken, dan was dat in Rotterdam opgelost.' Bij laagwater kon zijn schip maar voor een deel worden gevuld. 'De rest moesten we bij Bayer in de Rijn laten lopen. Illegaal.'


Dioxine

Toen Van der Velde onlangs in de krant las dat in vlees van runderen die langs de Waal graasden, te veel dioxine was aangetroffen, zei hij tegen zijn vrouw: 'Zie je wel.'

Toxicologen delen de vrees van de oud-binnenvaartschipper: de bron is zeer waarschijnlijk vervuild rivierslib dat bij hoogwater in de uiterwaarden bezinkt. De dieren, die het hele jaar buiten lopen, krijgen dit tijdens het grazen binnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer