Inname+van+dioxinen+via+de+voeding+gedaald
Nieuws
©

Inname van dioxinen via de voeding gedaald

De inname van dioxinen via de voeding geeft in Nederland geen aanleiding meer tot zorg voor de volksgezondheid. In 2014 ligt de berekende inname voor het eerst niet boven de gezondheidslimiet.

Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het RIVM. De daling in de inname komt doordat er de afgelopen decennia steeds minder dioxinen in de voeding zitten.

Mogelijk heeft ook een ander consumptiepatroon aan de daling bijgedragen, stelt het RIVM. Dioxinen zitten namelijk vooral in vette onderdelen van voedingsmiddelen zoals vis, vlees, melk, kaas en eieren en mensen kiezen steeds vaker voor vetarme producten.

Recente gehalten

De berekening van de inname van dioxinen kan nog verder worden verfijnd door gebruik van recente dioxinegehalten in plantaardige oliën en vetten zodra deze beschikbaar zijn.

Plantaardige oliën en vetten dragen substantieel bij aan de totale inname van dioxinen.

Bereidingswijze

De nu gebruikte concentratiedata voor deze producten zijn meer dan tien jaar oud. Een andere mogelijke verfijning is om ook het effect mee te nemen van de wijze waarop voedingsmiddelen worden bereid.

Er zijn aanwijzingen dat een deel van de dioxinen verdwijnt als een product wordt gekookt.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zondag
    25° / 12°
    20 %
  • Maandag
    19° / 14°
    70 %
  • Dinsdag
    19° / 12°
    70 %
Meer weer