Limagrain pakt eikenprocessierups aan met bloemen

De milieuvriendelijke aanpak voor het bestrijden van de eikenprocessierups, een initiatief van Limagrain Nederland, heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs gewonnen.

Limagrain+pakt+eikenprocessierups+aan+met+bloemen
© Landpixel

Limagrain ontwikkelde zaadmengsels van inheemse soorten die verschillende insecten aantrekken, waaronder de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het gaat om een mengsel van achttien scherm- en vlinderbloemigen.

De aanpak bestaat daarnaast uit het plaatsen van nestkastjes. Hierdoor wordt de habitat voor vogels en vleermuizen sterk verbeterd, want ook deze dieren ruimen de eikenprocessierups op. Een combinatie van natuurlijke vijanden weet de overlast tot 80 procent te bestrijden.


Larven van sluipwesp

Bij het aantrekken van de insecten zijn vooral de larven van de sluipwesp belangrijk. Die kruipen in de colonne met rupsen en eten ze van binnenuit op. 'Maar ook larven van sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen doen vergelijkbaar werk', zegt commercieel manager Job Steunenberg van Limagrain.

'En dan moet je tenslotte meesjes lokken met nestkastjes in de eikenbomen. Het zijn de enige vogels die raad weten met die brandharen van de rups. Meesjes pakken zo'n rups gewoon op, slaan 'm tegen de bast van de boom en eten 'm op.'


Voorzichtig

Steunenberg weet zich ondersteund door wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research. Onderzoeker Silvia Hellingman wist resultaten te bereiken waarin tot 80 procent afname van de eikenprocessierups werd gemeten.


Steunenberg herkent deze percentages, maar houdt het zelf voorzichtig op een percentage van rond de 50 procent afname: 'We zeggen er altijd bij: deze bestrijdingsmethode is een proces van jaren volhouden. De planten worden elk jaar steviger en hebben elk jaar meer effect. Maar gebruikers melden ons nu al dat het aantal meldingen van overlast van de eikenprocessierups dit jaar al behoorlijk minder is dan vorig jaar. Zowel binnen de bebouwde kom als in de buitengebieden.'


Juryrapport

Volgens het juryrapport van Plantum is de inzending van Limagrain een goed voorbeeld hoe met de natuur zelf wordt gewerkt om een plaag te bestrijden, zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen. Bovendien vindt de jury dat de aanpak bijdraagt aan de biodiversiteit in het landschap en is het zowel binnen als buiten de stad toepasbaar. 'Een mooi voorbeeld hoe vanuit de zaadsector een groene oplossing wordt geleverd aan het oplossen van een maatschappelijk probleem', aldus de jury.

DSV Zaden pakte de tweede plek met een klimaatadaptieve halfverharding voor groenere parkeerplaatsen. Royal Van Zanten won brons met het Deep Purple handdesinfectiemiddel ontwikkeld vanuit snoeiafval.

Plantum is de branchevereniging voor bedrijven uit de sector veredeling, vermeerdering en opkweek van zaden en jonge planten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer