Klimaatplan vraagt inspanning op diverse fronten

De Europese Commissie vraagt extra inspanningen in de energiesector, in diverse vormen van vervoer en in de land- en bosbouw om de gestelde broeikasgasreductie te halen. Dat moet de CO2-vermindering van 55 procent in 2030 haalbaar maken.

Klimaatplan+vraagt+inspanning+op+diverse+fronten
© Europese Commissie

Dat hebben voorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans van de commissie deze week gemeld. De politici hebben een pakket aan wetgeving en ondersteunende maatregelen in voorbereiding om de klimaatplannen mogelijk te maken. Deze raken ook meer sectoren dan voorheen.

Een belangrijk onderdeel om de reductie af te dwingen, is een herziening en uitbreiding van het EU-systeem voor de handel in emissierechten, het ETS. Zo wil Timmermans dat ook het wegtransport, de scheepvaart en mogelijk de luchtvaart in dit systeem worden opgenomen. Binnen tien jaar moet bijna een kwart van het vervoer op hernieuwbare energie rijden.


'Bodem terug naar oude niveau'

Ook de sectoren landbouw en bosbouw moeten een stap extra zetten, vindt Timmermans. 'Deze sectoren nemen CO2 op, maar onze bodem is aan het dalen.' Om klimaatneutraliteit te bereiken en de biodiversiteit te behouden, moet die bodem groeien naar het oude niveau, stelt hij.

'We moeten echt voor onze bossen zorgen. Het is niet genoeg om te zeggen dat we 3 miljard bomen zullen planten. We moeten onze bossen gezond houden', aldus Timmermans. De Europese Commissie werkt ook aan plannen om woningen te verduurzamen.


Koolstofcorrectie

Daarnaast kondigde Von der Leyen aan dat ze werkt aan een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens. 'We moeten de prijs voor koolstof gaan betalen, want de natuur kan die prijs niet meer opbrengen. Buitenlandse producten en importeurs in de EU moeten zo worden gemotiveerd hun broeikasgasemissie te reduceren. Dit zorgt voor een gelijk speelveld.'

De energiesector moet ook aan de bak. Nu is een derde van de energieproductie duurzaam, in 2030 moet dat zijn verdubbeld, vindt de EC. Wat de nieuwe EU-doelstelling voor Nederland en de andere lidstaten betekent, moet nog worden uitgewerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer