Voerefficiëntie zorgt voor minder broeikasgas

Een besparing op voerkosten én minder uitstoot van broeikasgassen. Dat is voor melkveehouder Wietse Duursma in Bellingwolde reden om mee te doen aan een onderzoek van coöperatie CRV naar de erfelijke factoren rond voerefficiëntie. Bij dit onderzoek wordt de voeropname individueel gemeten.

Voereffici%C3%ABntie+zorgt+voor+minder+broeikasgas
© Koos van der Spek

Hiervoor zijn op vijf melkveebedrijven voerbakken geplaatst. Bij Duursma gaat het om veertig stuks. Daarmee kan de individuele voeropname van de driehonderd dieren op het bedrijf worden gemeten. Met deze metingen wil CRV de genetische variatie in voerefficiëntie aan het licht brengen, om de fokwaarde 'besparing voerkosten voor onderhoud' verder te optimaliseren.

'Door te werken aan een betere voerefficiëntie kan ik op termijn 2 cent per kilo melk aan voerkosten besparen', stelt Duursma. 'Ik lever jaarlijks 3 miljoen kilo melk, dus hier heb je het over een financieel voordeel van 60.000 euro.'

Duursma zegt verder dat een efficiëntere benutting van het voer ook nog eens een positief effect heeft op het milieu. De uitstoot van broeikasgassen is immers minder en er zijn minder schaarse grondstoffen nodig. 'Het mes snijdt dus aan twee kanten.'

Pieter van Goor begeleidt de vijf bedrijven namens CRV. Totaal is daar een bedrag mee gemoeid van ruim 2 miljoen euro. 'Geen enkele fokkerijorganisatie ter wereld investeert op deze schaal in het verzamelen van voeropnamedata', zegt Van Goor. 'Via fokkerij alleen kun je je voerkosten met 10 procent verlagen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer