Staat+moet+extra+CO2+reduceren+van+hoogste+rechter
Nieuws
© Vidiphoto

Staat moet extra CO2 reduceren van hoogste rechter

De Nederlandse Staat heeft vrijdag de Urgenda-zaak bij Hoge Raad verloren en moet nu in rap tempo extra CO2-maatregelen nemen.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. Het Hof is van mening dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met op zijn minst 25 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Dat percentage lijkt op dit moment, en met de huidige maatregelen, niet binnen bereik.

De politiek streeft naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. Om dat streefcijfer te halen moet de uitstoot in 2020 al fors zijn afgebouwd. Op dit moment heeft Nederland de uitstoot met circa 15 procent teruggebracht ten opzichte van 1990.

Haast

Met het vonnis verliest de Staat het hoger beroep dat was aangespannen tegen de uitspraak van het gerechtshof van vier jaar geleden. Klimaatorganisatie Urgenda stelde toen al dat de Nederlandse overheid te weinig haast maakt met de reductie van broeikasgassen.

Uitstoot moet in 2020 met minimaal 25 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990

Rechter

Tot veler verbazing won Urgenda toen die zaak. En wint nu dus opnieuw bij de Hoge Raad. Volgens het hof zijn klimaatveranderingen een reële dreiging, met een ernstig risico, en is de Staat verplicht om de bevolking daartegen bescherming te bieden. Die bescherming is nu onder de maat.

50 Puntenplan

Urgenda laat weten zeer verheugd te zijn met de uitkomst en biedt de politiek met 750 organisaties een '50 Puntenplan' aan om te helpen extra te reduceren. 'Het was veel makkelijker geweest als de overheid meteen was begonnen na de uitspraak van de Rechtbank in juni 2015. Maar het kan nog steeds', stelt directeur Marjan Minnesma.

'De vijftig maatregelen uitvoeren plus een extra kolencentrale sluiten, brengt de overheid een heel eind. Twee kolencentrales en dertig maatregelen kan ook. Tien van de vijftig maatregelen helpen zowel om CO2-uitstoot te verminderen als om stikstof uitstoot te verminderen', schetst Minnesma, die mikt op een mix van grote en kleinere maatregelen, waaraan ook de land- en tuinbouw zou moeten bijdragen.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer