Aeres-lector: 'Laat agrariër waterbeheer op eigen percelen regelen'

Door agrariërs meer inzicht te geven en hen de mogelijkheid te geven om het waterbeheer van hun eigen percelen te regelen, wil het lectoraat Agrarisch Waterbeheer van Aeres Hogeschool Dronten het in stand houden en verbeteren van de productieomstandigheden bij boeren bevorderen.

Aeres%2Dlector%3A+%27Laat+agrari%C3%ABr+waterbeheer+op+eigen+percelen+regelen%27
© Aeres Hogeschool

Donderdag vond de inauguratie plaats van Wolter van der Kooij, lector Agrarisch Waterbeheer bij Aeres. In zijn rede, getiteld Wie neemt de Water-Leiding, lichtte hij toe wat zijn lectoraat zal bijdragen aan de problematiek rondom agrarisch waterbeheer.

'Klimaatverandering leidt tot meer weersextremen, waardoor er in toenemende mate sprake is van periode met wateroverlast en droogte.' Vooral de landbouwsector ondervindt hier de gevolgen van, stelt de nieuwbakken lector.


Productieomstandigheden verbeteren

Door bodemverbetering en het creëren van meer waterberging kunnen de negatieve effecten deels worden ondervangen. 'Dit kan door agrariërs hierin inzicht te geven en hen de mogelijkheid te geven om het waterbeheer van hun eigen percelen te regelen.'

De landbouwsector is, voor een belangrijk deel, nog steeds verantwoordelijk voor grond- en oppervlaktewatervervuiling door nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen

Wolter van der Kooij, lector agrarisch waterbeheer

Het lectoraat van de hogeschool stelt met dit pleidooi het in stand houden en verbeteren van de productieomstandigheden te willen bevorderen. Maar Van der Kooij toonde zich ook kritisch ten aanzien van watergebruik en gewasbescherming.


Nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen

'Er is in Nederland nog steeds sprake van grond- en oppervlaktewatervervuiling door nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen', stelt Van der Kooij. 'De landbouwsector is hier, voor een belangrijk deel, verantwoordelijk voor.'

Door agrariërs inzicht te geven in de effecten van hun handelen, wil het lectoraat hen stimuleren tot maatregelen die minder vervuiling tot gevolg hebben. Door dit vervolgens uit te dragen, wil het lectoraat gedragsverandering binnen de sector stimuleren.


Verbinding

Het lectoraat in Dronten vormt immers de verbinding tussen de landbouwpraktijk en Aeres, laat de hogeschool in een reactie weten. 'Studenten en onderzoekers kunnen worden ingezet op projecten en de landbouwpraktijk levert reële en actuele informatie voor het onderwijs.'


Het lectoraat zegt graag te willen samenwerken met iedereen in de sector die door verbetering van het waterbeheer een bijdrage wil leveren aan een duurzame landbouw. 'Wij willen daarmee de realisatie van een robuust en schoon watersysteem in het agrarisch gebied stimuleren.' Om dat bereiken, werkt Aeres samen met andere lectoraten, het bedrijfsleven, praktijkbedrijf Aeres Farms, overige agrarische hogescholen en (semi)overheden, stelt de onderwijsinstelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer