NWO+trekt+beurs+voor+onderzoek+naar+klimaatrobuuste+landbouw
Nieuws
© Han Reindsen

NWO trekt beurs voor onderzoek naar klimaatrobuuste landbouw

De Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO trekt 6 miljoen euro uit voor onderzoek naar 'Klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer’. Instanties die hier onderzoek naar willen doen, kunnen tot 26 januari 2021 een voorstel indienen.

Het doel van dit onderzoeksprogramma is het ontwikkelen van kennis voor klimaatbestendige land- en tuinbouwproductiesystemen in samenhang met onderzoek naar de effecten van waterkwaliteit, -schaarste en -overschot.

De focus van het onderzoek ligt op innovatieve en integrale oplossingen voor klimaatbestendige agrarische productie, passend binnen de regionale bodem- en watersystemen. Daarbij moet rekening worden gehouden met maatschappelijke uitdagingen, transities, impact en draagvlak.


Klimaatverandering

NWO stelt dat Nederland door door klimaatverandering steeds vaker te maken krijgt met lange perioden van droogte en met perioden met veel neerslag in korte tijd. Dit heeft grote gevolgen voor de land- en tuinbouw. De effecten en mogelijkheden voor oplossingen zijn afhankelijk van het lokale bodem- en watersy­steem en kunnen daarom per regio sterk verschillen.

Nederland staat volgens de NWO dan ook voor de uitdaging om klimaatbestendige land- en tuinbouwproductiesystemen in samenhang met innovaties in het waterbeheer te ontwikkelen.


Verschillende disciplines

Het onderzoek valt onder het financieringsprogramma van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) voor Landbouw, Water en Voedsel. In totaal wordt 6 miljoen euro ter beschikking gesteld. Voor een project kan maximaal 1.500.000 euro worden aangevraagd. In het najaar van 2020 organiseert NWO een (virtueel) matchmaking-evenement met als doel om onderzoekers uit verschillende wetenschapsdisciplines en praktijkorganisaties bij elkaar te brengen.

In de onderzoeksaanvragen moet onderzoek naar land- en tuinbouwproductiesystemen, water- en bodemsystemen en de maatschappelijke aspecten van innovaties worden gecombineerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer