Marksluis+geopend+voor+betere+waterkwaliteit+Noord%2DBrabant
Nieuws
© Twan Wiermans

Marksluis geopend voor betere waterkwaliteit Noord-Brabant

Waterschap Brabantse Delta heeft Rijkswaterstaat gevraagd om de Marksluis in Oosterhout open te zetten. Het extra water gebruikt het waterschap voor de doorspoeling van de Mark. Dat helpt de huidige waterkwaliteit te verbeteren en blauwalgen voorkomen.

Pas één keer eerder werd de Marksluis gebruikt om blauwalgen tegen te gaan. Dat was tijdens de warme zomer van 2018. Ook nu is het erg droog en warm waardoor er veel water verdampt. Daardoor kan het waterschap zelf de watergangen niet meer doorspoelen. Extra water vanuit het Wilhelminakanaal biedt uitkomst.


Op dit moment ligt de prioriteit van waterschap Brabantse Delta bij de aanvoer van extra water. Dagelijks bestuurslid Kees de Jong: 'We hebben extra water nodig om het water in ons watersysteem te laten stromen. Als het water namelijk stilstaat, warmt het sneller op en dan is de kans op hoge concentraties blauwalg veel groter. Dat is gevaarlijk voor mensen en dieren. Bovendien kunnen we dat vervuilde water niet inlaten in de polders, waardoor er daar een watertekort ontstaat.'


Water in beweging

Door het water slim te sturen, zorgen de peilbeheerders er altijd al voor dat het water niet te lang stilstaat. Maar er was nu te weinig aanvoer van water om alles in beweging te houden. Doordat Rijkswaterstaat de Marksluis openzet, komt er water vanuit het Wilhelminakanaal in het Markkanaal terecht. Zo komt er dus meer water binnen en kan het sneller afstromen. Daardoor staat het water niet stil en ontstaan er minder snel hoge concentraties blauwalg.

Niet alleen voor de landbouw, maar ook voor de natuur is het belangrijk dat de waterkwaliteit op orde blijft. Vervuild water kan veel schade veroorzaken. Blauwalgen halen bijvoorbeeld de zuurstof uit het water.


In gesprek blijven

De Jong: 'We overleggen veel met agrariërs en natuurterreinbeheerders over de waterbeschikbaarheid. Tijdens deze droge periodes is het belangrijk dat we in gesprek blijven. Door de vraag en het aanbod op elkaar af te stemmen, kunnen we zo lang mogelijk gebruikmaken van het beschikbare water.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer