NAJK: extern salderen komt veel te vroeg

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt het nog veel te vroeg om het extern salderen open te stellen. Woensdag 9 september werd bekend dat een aantal provincies daarmee gaat beginnen

NAJK%3A+extern+salderen+komt+veel+te+vroeg
© Robin Bitstra

Het NAJK vindt dat de stappen in de aanpak van de stikstofcrisis in de verkeerde volgorde worden gezet. De organisatie ziet in het extern salderen een bedreiging voor de toekomst van jonge boeren en tuinders. Bovendien is er nog steeds geen oplossing voor melders en knelgevallen en is er nog geen registratiesysteem voor stikstof.

Ondernemers vanuit verschillende sectoren zijn in directe onzekerheid geraakt door het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Veel provincies zien extern salderen momenteel als een van de weinige beschikbare opties.


Voor jonge boeren biedt dit geen toekomst, zegt NAJK-voorzitter Andre Arfman. 'Jonge boeren die het bedrijf over willen nemen, moeten door de alsmaar stijgende grondprijzen al een flinke smak geld neerleggen. Als ze dan ook nog geld vrij moeten maken voor stikstofruimte, is het einde nabij.'

De stikstofaanpak die het NAJK voorstaat begint met het legaliseren van de PAS-melders en een oplossing voor knelgevallen. 'Iedereen moet de mogelijkheid hebben voor een vergunning. Volgens het ministerie kan hier pas op zijn vroegst in 2021 duidelijkheid over gegeven worden. Dit kan niet. Ondernemers verkeren hierdoor te lang in onzekerheid', zegt Arfman.


Wie heeft stikstofruimte?

Daarnaast pleit het NAJK voor een transparant stikstofregistratie- en depositiesysteem. Het stikstofregistratiesysteem zal moeten bijhouden hoeveel er wordt gereduceerd, wie stikstofruimte heeft en welke transacties er plaatsvinden. Arfman: 'Het is van groot belang om de stikstofreducties juridisch houdbaar in te kunnen boeken.'

Van belang is eveneens dat er spelregels komen voor stikstoftransacties, stelt de NAJK-voorzitter. 'Een jonge boer moet er zeker van zijn dat er binnen het systeem ruim voldoende stikstofruimte voor hem of haar, en dus voor de agrarische sector, beschikbaar is. Zo blijft bedrijfsontwikkeling mogelijk.'

Arfman noemt stikstofreductie een brede opgave waar ook de land- en tuinbouw een bijdrage aan zal leveren. Maar dit wordt volgens hem erg lastig als de andere sectoren je concurrenten zijn. 'NAJK pleit voor een eerlijk speelveld, waarbij voorgaande stappen binnen aanzienlijke tijd moeten zijn geregeld. Extern salderen zonder voorgaande stappen te hebben uitgevoerd, is geen optie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer