Zeeuwse boeren stellen voorwaarden externe saldering

Het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK) en ZLTO willen registratie en controle in geval van externe saldering. Dat hebben ze laten weten in reactie op het besluit van provincie Zeeland om met ingang van 15 september externe saldering van stikstofemissies mogelijk te maken.

Zeeuwse+boeren+stellen+voorwaarden+externe+saldering
© Twan Wiermans

De partijen snappen de noodzaak om de economie vlot te trekken, maar stellen wel een aantal voorwaarden: ze roepen de provincie op strak in de gaten te houden hoe de regeling uitpakt en hard in te grijpen bij misstanden. Daarnaast wijzen zij erop dat de relatieve kleine veelteeltsector in Zeeland ook hard nodig is om regionale kringlopen in de landbouw tot stand te brengen.

ZLTO en ZAJK vinden het net als provincie Zeeland noodzakelijk om stikstofruimte te creëren voor nieuwe agrarische, andere economische of maatschappelijke activiteiten. Dat is van cruciaal belang voor de toekomst van ook de agrarische sector. Innovaties stimuleren door stikstofruimte te scheppen en te benutten dient volgens beide een maatschappelijk belang.


Kapitaalkrachtige partijen

Beide belangenbehartigers zijn wel beducht dat kapitaalkrachtige partijen stikstof van landbouwbedrijven opkopen en deze later niet meer beschikbaar is voor de duurzame ontwikkeling van agrarische bedrijven in Zeeland. Zij vragen de provincie daar heel scherp op te zijn. ZLTO en ZAJK vertrouwen erop dat de evaluatie na een jaar met een open blik plaatsvindt en dat er eerder wordt ingegrepen als de situatie daarom vraagt.

ZLTO en ZAJK wijzen er wel op dat de problematiek rondom de PAS-melders en andere bedrijven zonder vergunning nog altijd boven de markt hangt. Onder PAS-melders worden veehouders en andere bedrijven verstaan die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS, uit 2015) geen vergunning konden aanvragen, omdat hun stikstofuitstoot te gering was.

Zij hoefden enkel een melding te doen. Anderen hoefden helemaal geen actie te ondernemen, maar zijn onder het nieuwe regime nu wel in overtreding. Dat is voor ZLTO en ZAJK onbestaanbaar. Ze vinden het goed dat de provincie de landelijke overheid hierop blijft aanspreken.


Goed werkende stikstofboekhouding

Extern salderen kan volgens ZLTO en ZAJK niet zonder een goed werkende stikstofboekhouding, die borgt dat er zo min mogelijk stikstof verloren gaat. 'Het kan niet zo zijn dat er door een ondeugdelijke registratie onnodig veel stikstof en dus ondernemingskracht verloren gaat. Het gaat uiteindelijk om ontwikkelruimte voor de Zeeuwse economie, de leefbaarheid van het platteland en het welzijn voor de samenleving, waarvoor we allemaal verantwoordelijkheid dragen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer