Europees+areaal+sorghum+stijgt+met+18+procent
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europees areaal sorghum stijgt met 18 procent

Ketenorganisatie Sorghum ID meldt dat het areaal sorghum in Europa dit jaar met 18 procent is gestegen tot een totaal van 584.000 hectare.

De landen met de grootste teeltarealen zijn Rusland met 200.000 hectare en Frankrijk met in totaal 113.000 hectare sorghum. Volgens Sorghum ID blijkt uit de areaalstijging dat de promotieprogramma's die draaien om het graangewas onder de aandacht te brengen zijn vruchten afwerpt.De toename van de teelt van sorghum is naar verhouding het grootst in Centraal-Europa. In Oostenrijk nam het areaal toe met 85 procent en in Hongarije was dat 50 procent. In Zuid- en West-Europa wint sorghum ook aan populariteit en dat blijkt onder meer uit de groeicijfers voor Frankrijk (+21 procent) en Spanje en Italië (beide +10 procent).


Wisselend beeld

Voor Oost-Europa is het beeld wat wisselender. In Roemenië daalde het areaal sorghum met een kwart en in Bulgarije is de teeltontwikkeling stabiel. De Europese delen van Rusland en Oekraïne laten wel een sterke groei zien met respectievelijk 15 en 29 procent meer areaal.

Van het totale Europese areaal sorghum wordt globaal 375.000 hectare geteeld voor de korrelproductie. Dit is 69.000 hectare meer dan in 2019. Voor de productie van silage schat Sorghum ID het areaal op 209.000 hectare dit jaar. Dat betekent een toename van 25.000 hectare.

De cijfers van Sorghum ID worden bevestigd door prognosecijfers van de Europese Commissie voor de productie van graangewassen. De commissie verwacht dat de lidstaten van de Europese Unie in 2020 bij elkaar 1,1 miljoen ton sorghum gaan oogsten. Dit is bijna 45 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde in de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer