WUR: 'Sorghum verovert plek als veevoergewas'

Sorghum verovert langzaam een plek als veevoergewas in Nederland. Dat verwacht onderzoeker Brigitte Kroonen van Wageningen University & Research (WUR). Met het project 'Grondig boeren met mais' heeft ze samen met Grondig Boeren-partner Crop Solutions de afgelopen twee jaar in Vredepeel ervaring opgedaan met dit gewas.

WUR%3A+%27Sorghum+verovert+plek+als+veevoergewas%27
© Michiel Elands

Welke ervaring is er opgedaan?

'Het eerste jaar zijn rassen vergeleken en werd gekeken naar zaaitechnieken en de aanpak van onkruidbestrijding. Het tweede jaar lag de focus meer op opbrengst en bemesting in vergelijking met mais.'

Sorghum is wellicht geschikt als tussenvrucht bij mais, zonder dat dit leidt tot opbrengstverlies

Brigitte Kroonen, onderzoeker bij WUR

Leverde dit resultaten op?

'Het gaat hierbij om een demoveld. Conclusies zijn niet mogelijk, de resultaten zijn wel indicatief. Bij ons kwam het ras met de hoogste opbrengst met 19,4 ton droge stof uit op een vergelijkbaar niveau als de mais die ernaast geteeld werd. Maar dit is het structuurtype.

'De graantypen kwamen met circa 14 ton veel lager uit. Qua voederwaarde deed het graantype het met 940 VEM beter dan het structuurtype, maar minder goed dan de mais. Wel heeft met name de graansorghum meer ruw eiwit dan mais.'

Sorghum is niet zo goed als mais?

'Nee nog niet, maar je merkt dat er op het gebied van genetica vooruitgang wordt geboekt. Qua voederwaarde deed een nieuw hybride type het goed. Daarbij hoeft sorghum ook geen mais te zijn. Waarom iemand voor sorghum kiest, heeft te maken met andere eigenschappen. Zo had dit gewas 75 kilo werkzame stikstof nodig voor deze opbrengst, mais 115 kilo.'

Wat is nog meer positief?

'Het is een gewas met een diepere beworteling en een goede droogtetolerantie. Daarbij brengt het meer organische stof in de bodem. Ook is dit betrekkelijk nieuwe gewas nog vrij van ziekten. Daarom test WUR het ook in Wijnandsrade op lössgrond. Daar zoeken ze naar alternatieven voor mais, die in de Limburgse heuvels bijdragen aan meer waterberging en die geen last hebben van de maisstengelboorder.'

Ziet u kansen?

'Ja, in Vredepeel ligt er dit jaar een aanvraag voor een systeemproef met mais in combinatie met andere gewassen als tussenvrucht. Sorghum is hier geschikt voor, zonder dat dit leidt tot veel opbrengstverlies. Het draagt zelfs bij tot verbetering van de maisopbrengst, in vergelijking met continue teelt.

'Wel is de teelt iets moeilijker. Zo is het fijnere zaad lastiger te zaaien dan mais en zijn er minder middelen beschikbaar voor de onkruidbestrijding.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer