Proef met sorghum als achtervang voor mais op veengrond

Melkveehouder Benny Lenes uit Vegelinsoord was zaterdag de eerste boer in Friesland die sorghum zaaide in strokenteelt.

De stroken die hij uitfreesde en inzaaide op een perceel grasland, dienen als eenjarige proef om te kijken hoe het van oorsprong Afrikaanse gewas gedijt op veengrond. Ook wordt gekeken hoe het zich verhoudt tot de strokenteelt van mais. In de proef zijn meerdere rassen toegepast, waaronder een ras dat specifiek geschikt is voor deze grondsoort.


Ritnaalden

Sorghum is in Noord-Nederland een relatief nieuw gewas. Het heeft als voordeel dat het efficiënter met vocht omgaat dan snijmais, een vergelijkbare of zelfs betere voederwaarde heeft en ongevoelig is voor ritnaalden. Door het frezen te combineren met zaaien, is minimale grondbewerking nodig. Dat is gunstig tegen de inklinking en oxidatie van de veengrond.

'Op veengrond wordt sorghum normaliter niet geteeld. Daarnaast is het zaaien in combinatie met een strokenfrees in deze regio nog niet eerder toegepast', zegt projectmedewerker Dirk Johan Feenstra van Vruchtbare Kringloop Noord Nederland.

Teeltadviseur Michel Raaphorst voegt eraan toe dat het gewas ook goed kan dienen als achtervang voor mais. 'Als de mais niet goed opkomt, bijvoorbeeld door droogtestress, kan het erachteraan worden gezaaid.' Die latere zaaidatum voor sorghum maakt ook dat in combinatie met grasland eerst twee sneden gras kunnen worden geoogst, voordat de sorghum wordt ingezaaid.


Regenhaspel

Overigens kan de droogte ook de sorghum nog parten spelen. Raaphorst raadde Lenes zaterdag aan ondanks de regenbuien eerder die week toch de regenhaspel maar uit te rollen over het proefperceel. De toplaag onder de zode was nog stofdroog, constateerde hij toen het zaaibed was gelegd.


Aan het tweejarige project 'Demo Strokenteelt' in Friesland doen 21 veehouders en vijf loonwerkers mee. Bij de veehouders zijn proefstroken aangelegd waar mais op de reguliere manier en via strokenteelt wordt geteeld. Ook op het land van Lenes loopt een dergelijke proef. In augustus of september volgen nog demobijeenkomsten voor belangstellenden in de strokenteelt van sorghum.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer