Doppendrama+in+hoofdstuk+drukregistratie
Achtergrond
© Niels van der Boom

Doppendrama in hoofdstuk drukregistratie

Na een overgangsjaar hebben gebruikers van veldspuiten dit jaar met de verplichtingen en afspraken over drukregistratie te maken. Uit een rondgang langs agrarische ondernemers blijkt dat niet iedereen klaarstaat voor het nieuwe seizoen, mede door ontbrekende techniek. Toepassers blijven huiverig voor grote investeringen en wachten af.

Akkerbouwers, bollen- en fruittelers en loonwerkers keken vorig jaar de kat uit de boom voor wat betreft de drukregistratieplicht en mogelijke alternatieven. Het overgangsjaar bood hier ruimte voor. Wie in 2019 aantoonbaar heeft geïnvesteerd, maar nog niet uitgevoerd, kan ook dit jaar nog onder de regels uit. Maar het gros van de ondernemers moet aan de verplichting voldoen of maatregelen hebben genomen.

Een rondvraag leert dat dit niet bij iedereen het geval is. Ook nu wordt afwachtend gereageerd, mede door niet-werkbare eisen. Wie gaat voor het beste spuitresultaat en alle middelen wil blijven spuiten, moet diep in de buidel tasten. Daarmee slaat de vrees toe: wat als die dure veldspuit over drie jaar niet meer voldoet?


Goedgekeurd systeem

Drukregistratiesystemen worden opvallend weinig opgebouwd, bevestigt directeur Jack Thibaudier van leverancier Homburg Holland in Stiens. Het bedrijf had als een van de eerste een goedgekeurd systeem op de markt.

We hopen dat in maart nieuwe doppen beschikbaar komen

Peter Knippels, LTO

'Bestellingen druppelen binnen, maar de hausse die we hadden voorzien, bleef uit. Akkerbouwers zijn afwachtend of ze investeren in alternatieven die ze ontheffen van de registratieplicht. De verkoop van Hardi Twin Force-luchtondersteuning is duidelijk toegenomen.'

99 procentnorm

Deze techniek voldoet, samen met de Dubex Wave en Wingssprayer, als enige aan de 99 procentnorm. Bij andere technieken ga je soms maar één driftklasse omhoog. '140 tot 150 middelen vereisen nu al een toepassing bij minimaal 95 procent driftreductie', weet Thibaudier. Wie deze wil gebruiken, moet investeren in bijpassende spuittechniek.

Waar in 2019 op werd gehoopt, is uitbreiding van het aantal doppen met 95 procent driftreductie bij 3 bar. Dat is niet gebeurd. Op dit moment valt alleen de Lechler PRE 130-05-dop in deze klasse, bij 5 bar spuitdruk. Een zeer grove dop, die al snel ongeschikt is.

Verlaagde spuitboom

Het doppendrama bij de verlaagde spuitboom is net zo groot. Met de spuitdophoogte op 30 centimeter en in combinatie met de Lechler ID 90-015-dop, komt deze in de 90 procentklasse. Alternatieven ontbreken, omdat het doppensegment met tophoek 90 graden uiterst karig is. Aanvankelijk werden voor eind 2019 meer doppen beloofd. Een verlaagde boom met de 90-015 dop en met luchtondersteuning is de driftreductie 97,5 procent.

De boomhoogte verlagen levert 97,5 procent driftreductie op, maar aan geschikte doppen ontbreekt het nog.
De boomhoogte verlagen levert 97,5 procent driftreductie op, maar aan geschikte doppen ontbreekt het nog. © Niels van der Boom

'Deze belofte is door de rijksoverheid niet gehaald', zegt Peter Knippels. Namens LTO is hij bij dit onderwerp betrokken. 'LTO, Fedecom en Cumela hebben grote druk uitgeoefend op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het beoordelingstraject tijdig afgerond te krijgen. Dat is niet gelukt, mede doordat de testapparatuur van Wageningen University & Research door een defect niet beschikbaar was', zegt Knippels.

'Het besproken testprogramma voor de verlaagde spuitboom kon daardoor niet doorgaan. Alternatieve testmogelijkheden zijn er niet. We hopen dat in maart de nieuwe doppen alsnog beschikbaar komen.'

Bredere doppenkeuze

Knippels zegt dat de overheid dit onderzoek betaalt, omdat zij het belang inziet van een bredere doppenkeuze. Daarnaast start dit jaar een onderzoek naar technologieën voor 95 procent driftreductie, omdat steeds meer middelen dit eisen.

'In 2030 wordt dit mogelijk de wettelijke eis. Wanneer er op de lange termijn meer duidelijkheid is over het beleid, hebben de ondernemers meer duidelijkheid en kunnen ze toekomstgericht investeren.'

Druklogger

Ondanks hindernissen hebben bedrijven ook nu geïnvesteerd. Akkerbouwer Kees Veeger uit het Texelse Den Hoorn liet op zijn 46 meter brede Agrifac-veldspuit een Homburg-druklogger bouwen. Die slaat gedurende een uur de gebruikte spuitdruk op.

'De kosten voor mijn machine uit 2003 waren gering. Uiteindelijk krijgen we toch met deze registratieplicht te maken. De teeltvrije zone verdubbelen is voor mij geen optie. Op Texel willen we iedere meter grond betelen. De logger heeft nu één seizoen probleemloos gewerkt. Blijkt over een aantal jaar dat aanvullende maatregelen vereist zijn, dan kan ik alsnog snel veranderen.'

Veldspuit

In het Limburgse Simpelveld investeerde akkerbouwer Jos Souren, samen met collega Bert Merx, in een nieuwe Horsch-veldspuit. De machine is ontwikkeld voor een verlaagde spuitboom op 30 centimeter.

Souren: 'De actieve stabilisering van deze boom is fenomenaal. Zelfs op 20 centimeter boven het gewas blijft de boom stabiel hangen. Daarvoor kan de boom in drie delen knikken, zodat hij heuvels moeiteloos volgt, ook bij hoge rijsnelheden.'

Verlaagde boomhoogte

De verlaagde boomhoogte past het beste bij hun bedrijven, denken de akkerbouwers. 'Onze percelen zijn onregelmatig van vorm en met veel obstakels. Klap ik een boomdeel in, dan werkt de machine net zo goed. Bij extra techniek, zoals een sleepdoek of luchtzak, ben ik bang dat deze snel beschadigd raakt', zegt Souren.

'We hebben lang nagedacht over de beste oplossing. Met hopelijk straks de juiste doppen hebben we voor ons de beste keuze gemaakt.'

Detmer Wage uit Wedde kiest voor Wave-systeem
Akkerbouwer Detmer Wage uit het Groningse Wedde liet op zijn drie jaar oude Dubex Vector een Wave-systeem bouwen. 'Met druklogger ga ik er in spuitresultaat niet op vooruit', zegt hij. 'Ik wil graag 20 hectare per tankvulling kunnen spuiten. Dan kom je uit op 160 liter water. Daarvoor is een fijne dop vereist. Ik gebruik nu een 90-02-dop bij 180 liter per hectare. Met een 015-dop kan dat lager. Dit seizoen ga ik experimenteren met het reduceren van het middelengebruik, al is dat geen doel op zich. Op het juiste moment toepassen heeft meer effect.' De Wave was voor Wage een relatief goedkope 99 procentoplossing, die in samenwerking met Dubex werd opgebouwd. 'Het systeem is licht, blinkt uit in eenvoud en functioneert prima. De organische bladmeststoffen die ik spuit, zijn donkerbruin. Het heldere plexiglas vervuilt snel en schoonmaken is een hele klus, met al die hoekjes en gaatjes. Wil je het goed doen, dan is een spons nodig.' De vier DBL-boomhoogtesensoren zijn een must, stelt de akkerbouwer. Ook is de balancering aangepast. De spuit van Wage is met Selector-dopschakeling uitgerust. De bajonethouders takken af naar twee doppen op 25 centimeter. Voor het spuiten van meststoffen wordt op de originele houder een kunstmestdop gemonteerd. Door de leiding 8 graden te kantelen, spuit deze net achter de Wave langs. Zet je de doppen om en om aan de Wave, dan gaat dat ten koste van de verdeling. Details kunnen beter. Zo laten de hoogtesensoren de boom pas zakken wanneer deze al spuit. Wage laat de Wave zelden door het gewas slepen. 'Het doel is om het bovenste blad van de plant te beschermen, niet het oude onderin.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer