Hectolitergewichten bij graanoogst zijn goed

De hectolitergewichten van de eerste geoogste percelen tarwe en wintergerst zijn op orde. De opbrengsten zijn wisselend, melden CZAV en Agrifirm.

Hectolitergewichten+bij+graanoogst+zijn+goed
© Han Reindsen

In het zuiden van het land is op maandag 13 juli met de oogst van de vroegste percelen tarwe gestart. De eerste wintertarwe werd bij CZAV in Clinge, Zeeuws-Vlaanderen, aangeleverd. Een week later werd in het hele zuidwesten van het land een begin gemaakt met de tarweoogst.


'De eerste indrukken voor wat betreft de verdere kwaliteitsaspecten lijken goed. Het hectolitergewicht is over het algemeen goed. Op een enkele uitzondering na ligt deze waarde rond de 79 kilo per hectoliter', meldt CZAV.


Soortgelijke rapportage

Agrifirm komt met een soortgelijke rapportage. 'De hectolitergewichten van de eerste tarwepercelen en van de wintergerst zijn op orde. Ook wat betreft gezondheid ziet het er tot nu toe goed uit.'

De eiwitgehaltes van de eerste tarwe is volgens CZAV ook goed te noemen met regelmatig waardes boven de 12 procent. 'De tarwe is hiermee zeer geschikt voor bijvoorbeeld de maalindustrie', geeft de coöperatie aan.


Opbrengsten

De opbrengsten die bij Agrifirm zijn gemeld, lopen ver uiteen. Van soms wel een kwart minder dan gewoon tot een redelijk gemiddelde opbrengst. De coöperatie vindt het nog te vroeg om daar definitief iets over te zeggen.

De tarwepercelen die worden geoogst, zijn rijp, maar komen vaak niet onder de gewenste 15 procent vocht uit. Dat heeft te maken met het feit dat het weer niet echt meewerkt. Met de regen is de graanoogst tijdelijk weer gestopt. De oogst is daardoor dit jaar niet vroeg.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer