Graanoogst gaat in rustig tempo door

De graanoogst is dit jaar normaal. Het is geen vroege oogst, maar ook zeker geen late. Het meeste graan is in de zuidelijke helft van Nederland geoogst. In de noordelijke provincies zijn telers minder ver.

Graanoogst+gaat+in+rustig+tempo+door
© Huisman Media

Wat betreft de aanvoer was vorige week donderdag bij CZAV de drukste dag van de week. De wintertarweoogst was toen vergevorderd: 95 procent hiervan was binnen. Een belangrijk deel van de zomergerst en zomertarwe was nog niet helemaal rijp.


Afgelopen weekend is het dorsen en ontvangen in het zuiden van het land in een rustig tempo doorgegaan. Een kleine 10.000 ton werd bij CZAV binnengebracht. Het aandeel zomertarwe en zomergerst is het grootste deel geweest.


Tweewassigheid

In de aangeleverde partijen is de tweewassigheid duidelijk zichtbaar aan het relatief grote aandeel groene korrels. Deze partijen vragen extra aandacht in de bewaring. 'Telers staan voor een lastige keuze wanneer ze deze percelen moeten oogsten. Wachten tot de groene korrels rijp zijn en voorkomen dat er te veel rijp graan uitvalt, is het devies', meldt CZAV.

Agrifirm typeert de graanoogst als normaal, maar constateert tegelijk dat het percentage zomergranen dit jaar wel hoger is. Waarschijnlijk zit er daardoor een langere staart aan de graanoogst. Al zal het warme en droge weer ervoor zorgen dat ook de latere percelen sneller afrijpen.


Wisselende opbrengsten

De gemelde opbrengsten wisselen sterk. Op kleigronden wisselen de opbrengsten van tarwe van beneden de 8 ton tot iets boven de 10 ton per hectare. Op drogere gronden wisselen de opbrengsten van gerst van onder de 5 ton tot maximaal 7 ton per hectare. 'Gemiddeld genomen is de opbrengst wel minder, maar gezien de eerdere verwachtingen valt die vaak nog mee', meldt Agrifirm.

De kwaliteit van tarwe is gemiddeld. De gemiddelde kwaliteit van brouwgerst lijkt volgens Agrifirm dit jaar goed te zijn om te verwerken tot bier. De eiwitgehaltes zijn meestal binnen specificatie, de gezondheid is ook op orde en de korrels zijn voldoende groot. Er zijn wel meer percelen dan andere jaren met tweewassigheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer