CZAV ziet flinke verschillen bij oogst wintergerst

De opbrengsten voor wintergerst variëren per hectare van amper 6 ton tot toppercelen met soms wel 11 ton. De verschillen zijn groter dan in voorgaande jaren, constateert Jurriaan Visser van CZAV.

CZAV+ziet+flinke+verschillen+bij+oogst+wintergerst
© Nieuwe Oogst

'Waarschijnlijk zijn de gemiddelde opbrengsten voor wintergerst van oogst 2020 lager dan het meerjarig gemiddelde', stelt Visser. De manager granen, zaden en peulvruchten bij CZAV schat dat de oogst van wintergerst in zijn werkgebied nu voor ongeveer twee derde gevorderd is.

'Zeeuws-Vlaanderen is klaar en uit de rest van de teeltgebieden komt de gerst mondjesmaat binnen. Het is een relatief rustige oogst. We hebben niet echt een piek gezien in de aanvoer', aldus Visser. Ongeveer drie weken geleden werd de eerste wintergerst in het zuidwesten van het land al gedorst. Daarna verliep de oogst wat met horten en stoten vanwege het wisselvallige weer.


Moeilijke omstandigheden inzaai

De grote variatie in opbrengsten zijn volgens Visser het gevolg van het natte najaar met soms moeilijke omstandigheden bij de inzaai van de gerst. 'Verder zien we ook dat de extreme droogte van dit voorjaar op verschillende percelen een versnelde afrijping heeft veroorzaakt. Vooral op de lichtere gronden komen we dit verschijnsel tegen.'

De hoogste opbrengsten komen van de percelen die op tijd zijn gezaaid onder redelijke omstandigheden. Globaal voor half oktober, geeft Visser als indicatie. De kwaliteit van de aangevoerde gerst houdt niet over, meldt de manager granen. 'Het vochtgehalte is overwegend goed, maar het hectolitergewicht is met gemiddeld 62 kilo kantje boord voor wat betreft de norm voor aflevering als voergerst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer