CZAV%3A+elektronisch+behandeld+zaad+geeft+goed+resultaat
Nieuws
© Han Reindsen

CZAV: elektronisch behandeld zaad geeft goed resultaat

CZAV voert met Elekza in Nederland een unieke pilot uit, waarin tarwetelers ervaring kunnen opdoen met elektronisch behandeld zaaizaad. De eerste resultaten zijn positief.

CZAV is afgelopen najaar samen met een aantal telers een pilotproject gestart met Elekza-zaaizaad. Dit is zaaizaad van wintertarwe dat is behandeld met elektronen, in plaats van dat het een chemische behandeling heeft gehad. Het doel van de pilot is om te onderzoeken of met minder input van chemie hetzelfde of zelfs een beter resultaat is te behalen.

Bij herhaalde chemische toepassing kunnen ziekteverwekkers resistent worden voor componenten die in de chemische producten worden gebruikt. 'Als we dit vergelijken met een elektronenbehandeling van zaaizaad, zien we dat daar geen resistentie wordt opgebouwd', meldt CZAV.


Dezelfde opbrengst

De zuidelijke coöperatie is positief over de eerste resultaten van de pilot. 'We zien dat de opkomst van Elekza-tarwe net zo goed is als chemische ontsmette Reform. Dit werd gebruikt als referentieobject. Ook bleek uit de tellingen dat Elekza net zoveel aren ontwikkelt.'

Dit betekent volgens CZAV dat met Elekza-zaaizaad mogelijk dezelfde opbrengst valt te behalen, met minder input van chemie. 'Als we de kosten vergelijken tussen deze twee typen zaaizaad, zijn deze zeer vergelijkbaar en is het dus ook financieel gezien interessant.'


Proef op PPO Westmaas

In Duitsland is deze methode een aantal jaren geleden al geïntroduceerd. Daar hebben telers er goede ervaringen mee. Om resultaten op te doen onder Nederlandse omstandigheden, is er een proef aangelegd op Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) Westmaas. Hier vergelijkt CZAV verschillende zaaizaadbehandelingen met elkaar.

Daarnaast wordt gekeken naar een combinatie tussen Elekza en sporenelementen. Deze coating zorgt bovendien voor een optimale zuurgraad, waardoor nutriënten beter worden opgenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer