Laanboomhuis+op+ABC+Opheusden+krijgt+natuurspeeltuin
Nieuws
© Vidiphoto

Laanboomhuis op ABC Opheusden krijgt natuurspeeltuin

Het Laanboomhuis, dat wordt gebouwd op het Agri Business Centre (ABC) in Opheusden, moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen die werkzaam is in de boomkwekerij en stakeholders. Dankzij een lokale subsidie komt er komend voorjaar ook een natuur-, speel- en leertuin.

Dat meldt Tree Centre Opheusden (TCO), dat verantwoordelijk is voor de realisatie van het Laanboomhuis. TCO krijgt een subsidie van gemeente Neder-Betuwe om de natuurspeeltuin aan te leggen. De organisatie hecht er naar eigen zeggen waarde aan om ook kinderen mee te laten delen in het verhaal van de boomkwekerijsector.

Voorzitter Goos Cardol van TCO: 'De steun voor dit plan symboliseert de goede samenwerking met de gemeente. Ook bij het Agri Business Centre, de bouw van het Laanboomhuis en de aanleg van de tuin komt die constructieve houding van de gemeente naar voren. Hetzelfde geldt overigens voor gemeente Buren en Overbetuwe, waarin het grootste laanboomproductiecentrum van Europa zich ook deels bevindt. Met die drie gemeenten en provincie Gelderland hebben we een overheid waar we op kunnen vertrouwen en op kunnen bouwen.'


Onderdeel van Laanboomtuin

De natuur-, speel- en leertuin wordt onderdeel van de Laanboomtuin die rondom het Laanboomhuis wordt aangelegd. Doel is dat inwoners van de gemeente, maar ook toeristen en professionals in de tuin kennismaken met wat er in de boomkwekerijsector speelt. Zo zijn er straks teeltsystemen te zien, dient de tuin als praktijkruimte voor de boomkwekerijopleiding en kunnen bezoekers er leren over mogelijkheden voor meer biodiversiteit.

Naast het educatieve gedeelte en de natuur zullen er speelmogelijkheden zijn voor kinderen. Die worden volgens TCO zoveel mogelijk vormgegeven met natuurlijke materialen, zodat de creativiteit van kinderen meer wordt geprikkeld en kinderen een groter besef krijgen van natuur en de zorg voor natuur.


Breder publiek aantrekken

Volgens Cardol past de natuurspeeltuin goed bij het karakter van TCO: 'We hebben de Laanboomfietsroute geïntroduceerd en organiseren jaarlijks 'Kom op de Kwekerij'. We willen langs allerlei kanten breder publiek aantrekken om zoveel mogelijk mensen wat te laten zien van het mooie van de boomkwekerijsector. De Laanboomtuin moet een leuke stopplaats worden langs de fietsroute en we staan open voor iedereen die meer wil weten over de boomkwekerij. Zeker voor de jeugd, want als je op jonge leeftijd vertrouwd raakt met wat de boomkwekerijsector allemaal te bieden heeft, vergeet je dat niet zo makkelijk meer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer