Kweker+Janssen%2DMichels%3A+%27Ook+bomen+wil+je+gezond+houden%27
Achtergrond
© Bram Becks

Kweker Janssen-Michels: 'Ook bomen wil je gezond houden'

Van de productie van gezond voedsel tot aandacht voor dier- en plantgezondheid, en van het beheer van een mooi en divers landschap tot het bijdragen aan een gezonde economie: de Limburgse boeren en tuinders houden de provincie letterlijk gezond. Laanbomenkweker Caroline Janssen-Michels vertelt over haar rol hierin.

Het is een drukte vanjewelste bij Janssen-Michels thuis, met onverwachts haar drie jonge meiden in de buurt. Het brengt haar op een persoonlijk verhaal. Samen met het gezin, inclusief haar man Barry Janssen, gaat ze vaak de natuur in om te picknicken. 'Dan ervaar ik zelf hoe groen helpt om stress te reduceren. Na zo'n tochtje en even niks moeten, heb ik weer energie. De uitspraak 'groen is leven', klopt echt', ervaart ze.

Als bestuurder bij de LTO-vakgroep Bomen en vaste planten zet Janssen-Michels zich onder andere in voor netwerkorganisatie De Groene Stad. Die bundelt wetenschappelijke kennis over een gezonde leefomgeving.

'Bomen en planten spelen een heel belangrijke rol in het stedelijk gebied', weet de kweker. 'Door groen aan te planten, kun je steden minder heet maken. Onder een boom zitten is ook veel verkoelender dan onder een parasol.'

We vinden een medicijnkastje achter de hand heel fijn

Caroline Janssen-Michels, laanbomenkweker in Heide

Uitzicht op groen

'Daarnaast zorgen bomen voor meer biodiversiteit, mede door de insecten en vogels die ze aantrekken', vervolgt Janssen-Michels. 'Mensen in ziekenhuizen hebben een kortere hersteltijd als ze uitzicht hebben op groen. En op kantoor zijn mensen effectiever als ze worden omringd door planten.'

Binnen de eigen boomkwekerij Michels-Classens spelen plantgezondheid en duurzaamheid een hoofdrol bij het nemen van bedrijfsbeslissingen. Kunstmest is vervangen door organische mest. En met grasbanen en de inzet van natuurlijke vijanden is het gebruik van gewasbescherming flink afgenomen.


People, planet en product

De kwekerij heeft het Milieukeur al verworven sinds 2010. En inmiddels ook het On the way to PlanetProof-keurmerk. De drie P's, people, planet en product, maken deel uit van de bedrijfsfilosofie. Of zoals de kweker het zelf formuleert: 'Wij willen op een duurzame, eerlijke en transparante manier mensen vrolijk maken met onze bomen.'

Janssen-Michels groeiden samen met broer Sef en zus Iris op in het Limburgse Heide, op het gemengde bedrijf van ouders Jan Michels en Marian Michels-Classens. Zij startten in 1986 met het telen van bomen op contract. 'We zijn opgegroeid tussen de jonge bomen', herinnert de oudste dochter zich. 'Aanpakken is altijd het devies geweest. 's Avonds rolden we de haspel mee uit of hielpen we met touwtjes losknippen en onkruid wieden.'


Gemis

De 'mindere klusjes' herinnert de ondernemer zich als de dag van gisteren. 'Daarom wilde ik in mijn tienerjaren een eigen sieradenwinkel. Maar toen ik hele werkweken in de zaak stond waar ik werkte, miste ik juist het buiten zijn.' Dus na een hbo-studie commerciële economie verraste ze haar ouders met de mededeling dat ze thuis wilde komen werken.

Tien jaar in het bedrijf richt Janssen-Michels zich op de inkoop en verkoop, onder andere via internationale beurzen. Daarnaast zit ze samen met haar broer en zus in het overnametraject. 'Dat hoor je inderdaad niet vaak, dat alle kinderen in het ouderlijk bedrijf willen. Maar de passie en het plezier voelen we allemaal. Wel proberen we nu alles netjes te regelen, zodat een van ons ook altijd kan stoppen zonder dat dit ten koste gaat van het bedrijf.'

Naast de kwekerij met zo'n vierhonderd soorten laanbomen en struiken, is er de varkenstak. De vleesvarkens van Michels-Classens worden volgens het 1 ster Beter Leven-concept gehouden. Broer Sef ontfermt zich over deze tak. De familie Michels levert samen met zestien andere varkenshouders en Vion aan supermarktketen Plus.


Medicijnkastje

De aandacht voor het milieu is groot, maar soms blijkt het nodig om gewasbescherming te gebruiken. Janssen-Michels: 'We zijn ons heel bewust van wat we doen en vinden een medicijnkastje achter de hand heel fijn. Bomen wil je, net als mensen, gezond houden.'

De ondernemer ziet volop mogelijkheden om meer biodiversiteit te realiseren. 'Als we tussen de grasbanen bloemenweides zaaien, kunnen we een mooie stap zetten. Dit betekent wel dat de verkopers af en toe een bloemetje in de kluit moeten accepteren. En zover is de markt nog niet.'

Een deel van de bomen is voor de export en een ander deel blijft in de buurt via handelaren en grootgroenvoorzieners. Als het mogelijk is, neemt Janssen-Michels persoonlijk poolshoogte als het groen eenmaal op de definitieve plek is geplant. 'Als een boom er niet gezond bij staat, gaat er een telefoontje naar de klant om te overleggen.'


Fotograaf Bram Becks: 'Portret in beweging brengen'

Voor fotograaf Bram Becks is het een uitdaging om ieder bedrijf in beeld te brengen op een manier die past bij de sector, het bedrijf en de ondernemer. 'In de sector bomen en vaste planten was ik vooral op zoek naar een actiemoment', licht hij toe. 'Bomen en planten staan in principe stil. Ze lopen niet rond zoals dieren dat doen. Dan moet je het portret op een andere manier in beweging brengen. Een minimale beweging of handeling is vaak al genoeg.' Met een meetlint probeerde Caroline Janssen-Michels uit Veulen verschillende poses uit. 'De handeling, in combinatie met het omhoogkijken, brengt meteen een bepaalde dynamiek in de foto. Dit levert een interessanter beeld op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer