Infectiedruk+bacterievuur+blijft+laag
Nieuws
© NFO

Infectiedruk bacterievuur blijft laag

Inspecteurs die namens Naktuinbouw controles uitvoeren op bacterievuur in planten, hagen en bosschages hebben in 2015 in totaal 93 aantastingen gevonden.

Dat is een fractie minder dan in 2014 toen 110 aantastingen van bacterievuur zijn vastgesteld.

Afgelopen jaar zijn zo'n 41.500 objecten op bacterievuur gecontroleerd. Naktuinbouw zorgt onder toezicht van NVWA en in opdracht van de Raad voor de Boomkwekerij voor de controles op bedrijven en in de groene ruimte.

Fruit- en laanbomen

Aangetaste planten worden verwijderd. Bacterievuur kan grote schade aanrichten aan meidoornhagen, fruitbomen en laanbomen.

In de jaren '80 van de vorige eeuw werden jaarlijks soms zo'n vierduizend aantastingen gevonden. Door extra inspecties is dat in de loop van de jaren teruggebracht en daarmee is de infectiedruk behoorlijk lager.

Bufferzones

Voor de inspectie op bacterievuur zijn op initiatief van boomkwekers bufferzones vastgesteld. Binnen deze zones wordt de controle uitgevoerd en aangetaste planten verwijderd.

Deze bufferzones beschermen de afzetmarkt voor boomkwekers vanwege de maatregelen tegen bacterievuur. De bacterieaantasting heeft met name in een aantal landen buiten de Europese Unie een quarantainestatus.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer