Agroforestry+Netwerk+Gelderland+gaat+omschakelende+boeren+helpen
Nieuws
© Han Reindsen

Agroforestry Netwerk Gelderland gaat omschakelende boeren helpen

Het Agroforestry Netwerk Gelderland is vrijdag officieel van start gegaan. Het netwerk met onder meer boeren, overheden, commerciële partijen moet agroforestry in de provincie een boost geven.

Landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) gaf in het Achterhoekse dorp Stokkum het startsein voor het netwerk. Volgens hem past agroforestry in de zoektocht naar nieuwe manieren van landbouw. 'We hebben in Gelderland een goede mix van cultuur, natuur, landbouw en erfgoed. Die moeten we behouden. Daarvoor moeten we wel bepaalde dingen herijken. Gebaande paden bieden minder perspectief dan voorheen.'

Drenth benadrukt dat nieuwe initiatieven wel meer baten dan kosten moeten hebben. 'Dat staat ook in de Koersnotitie die momenteel in inspraak is. Duurzaam ecologisch én duurzaam economisch. Het mooie van een initiatief als het Agroforestry Netwerk is dat men zelf gaat ontdekken welke mogelijkheden er zijn. Bovendien heeft Gelderland 16 procent van het agrarisch oppervlak van Nederland. Als wij hier antwoorden vinden, hebben we antwoorden voor het hele land.'


Vliegende start dankzij provincie

Provincie Gelderland kan financieel en op het gebied van regelgeving een rol spelen in het netwerk. Piet Rombouts, trekker van het netwerk, is dan ook blij met de betrokkenheid van de provincie. 'Met die steun kunnen we een vliegende start maken. De provincie kan helpen met knelpunten oplossen. Om een voorbeeld te noemen: dubbeldoel op een kippenbedrijf mag niet, dus notenbomen tussen de kippen kunnen niet. Bij het versoepelen van dit soort regels zou de provincie van dienst kunnen zijn.'

De gedeputeerde geeft aan dat de provincie hierin inderdaad een bijdrage kan leveren. 'Een overheid die oplegt hoe dingen anders moeten, werkt niet. En helemaal niet bij boeren, dat hebben we met de boerenprotesten wel gezien. Het moet andersom. En als er één sector innovatief is, dan is het de agrarische.'


Uitwisselen van kennis en ervaring

Rombouts heeft in Noord-Brabant enkele jaren geleden al een vergelijkbaar netwerk opgezet waaraan bijna honderd boeren deelnemen. In Limburg zitten plannen hiervoor in de pijplijn. Voor het netwerk worden excursies en workshops georganiseerd. Ook is er de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het opstellen van bedrijfsplannen, ontwerp en contact met overheden en instanties. 'Het is bedoeld om kennis en ervaring uit te wisselen', zegt Rombouts.

Volgens hem is het niet iets waar je zomaar aan begint. Omschakelen naar deze manier van landbouw vergt tijd en uithoudingsvermogen. 'Agroforestry kan bijdragen aan de verduurzaming van de landbouw. De productie per perceel is hoger, maar het is wel een heel ander type productie. Met een andere bedrijfsvoering ook. Het is belangrijk dat je eerst goed bedenkt wat je wilt produceren. In de praktijk zie je dat tussen een eerste kennismaking met agroforestry en de daadwerkelijke start wel twee tot drie jaar zit.'


Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  19° / 15°
  70 %
Meer weer