Studenten+testen+fertigatie+in+aardappelhybriden
Nieuws
© Haijo Dodde

Studenten testen fertigatie in aardappelhybriden

In een proef met diploïde hybride aardappelplanten die zijn opgekweekt uit zaad testen studenten van Aeres Hogeschool Dronten verschillende teeltsystemen met fertigatie.

'De fertigatieslangen liggen op 10 tot 15 centimeter diepte in de aardappelruggen, direct onder de aardappelplantjes', laat docent en onderzoeker Michiel Klaassen zien op het proefveld van Aeres Hogeschool in de buurt van Dronten. 'Met een druppelaar om de 20 centimeter krijgt elke plant afhankelijk van de perceelsbehoefte enkele keren per dag vocht met meststoffen toegediend.'


De fertigatieslang ligt in de aardappelrug onder de aardappelplantjes.
De fertigatieslang ligt in de aardappelrug onder de aardappelplantjes. © Haijo Dodde

Doel van de fertigatieproef is het ontwikkelen van een geschikt teeltsysteem voor diploïde aardappelplanten die in een kas zijn opgekweekt uit zaad. De proef is een POP3-project waarin Aeres Hogeschool Dronten samenwerkt met veredelingsbedrijf Solynta en enkele pootgoedtelers. Derdejaars en vierdejaars studenten Tuin- & Akkerbouw en Toegepaste Biologie zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van en de waarnemingen in de verschillende objecten.


Bodemvochtsensoren

'We vergelijken combinaties met drie stikstoftrappen en drie fosfaattrappen in twee aardappelhybriden van Solynta', legt Klaassen uit. De watergift is in alle objecten gelijk en wordt bepaald op basis van bodemvochtsensoren.


De bodemvochtsensor bepaalt de vochtbehoefte van de aardappelplantjes.
De bodemvochtsensor bepaalt de vochtbehoefte van de aardappelplantjes. © Haijo Dodde

De docent vertelt dat in de eerste periode na het planten van de perspotjes, nu drie weken geleden, op de 0,2 hectare van de proef tot wel 6.000 liter water dagelijks is meegegeven met de druppelslangen. Deze hoeveelheid water was in eerste instantie nodig voor de opstart van de proef om de uitgedroogde aardappelruggen te bevochtigen.

Vanaf deze week neemt de watertoevoer sterk af tot ongeveer 1.000 liter per dag, meldt Klaassen. 'Dat is significant minder in vergelijking met traditioneel water geven met beregeningskanonnen.'


Opbrengsten en kwaliteit

De verwachting is dat de studenten in september de verschillende objecten en herhalingen kunnen rooien. Voor eerste conclusies worden vervolgens de opbrengsten en kwaliteit van de aardappelen met elkaar vergeleken.


De fertigatieproef wordt uitgevoerd met twee aardappelhybriden van veredelingsbedrijf Solynta.
De fertigatieproef wordt uitgevoerd met twee aardappelhybriden van veredelingsbedrijf Solynta. © Haijo Dodde


Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer