Topjaar+voor+bedrijven+in+bos%2D+en+haagplantsoen
Nieuws
© William Hoogteyling

Topjaar voor bedrijven in bos- en haagplantsoen

Bedrijven in bos- en haagplantsoen hebben een topjaar achter de rug. Dat schrijft Van Oers Agro in het Sectorrapport Boomkwekerij 2019-2020.

Voor de komst van corona hadden teeltbedrijven in bos- en haagplantsoen al een goede weken achter de rug, maar na een korte dip door het virus leefde de markt sterk op. Schaarste op de markt leidde tot hogere prijzen, staat in het rapport.


Middelgrote bedrijven

De uitwerking van de goede markt in de financiële cijfers van de bedrijven is het best te zien bij de middelgrote ondernemingen van 15 tot 25 hectare. De omzetgroei is daar zo'n 20 procent.

Bij de containerteelt was in het najaar van 2019 een lichte teruggang bespeurbaar, maar dit is in de eerste helft van 2019 volledig gecompenseerd. De teeltbedrijven in deze tak van sport laten een omzetgroei van 10 procent zien. De kleinste bedrijven presteerden het best, geeft Van Oers Agro aan.


Arbeidskosten omhoog

In beide sectoren zijn de arbeidskosten wel gestegen. Die in bos- en haagplantsoen gingen gemiddeld met 20 procent omhoog, terwijl in de containerteelt de toename tussen 5 en 10 procent schommelde.

Boomkwekerijen hebben weinig gebruikgemaakt van steunmaatregelen, stelt Van Oers Agro. De omzetten in het tweede kwartaal van dit jaar lieten een wisselend beeld zien. Bedrijven met teelt in de vollegrond en containerteelt werden geconfronteerd met een lichte daling, die in bos- en haagplantsoen met een lichte toename ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.


In het tweede kwartaal van 2019 was er sprake van een sterke stijging van de omzet in vergelijking met 2018. Hierdoor heeft de boomkwekerij het afgelopen seizoen afgesloten met een resultaat dat ruim boven dat van 2018 lag.

De lockdown heeft de export naar België een tijd lamgelegd. Maar een betere uitvoer naar Duitsland zorgde voor een evenwicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer