%27Boomkwekerij+heeft+puik+seizoen+achter+de+rug%27
Nieuws
© Vidiphoto

'Boomkwekerij heeft puik seizoen achter de rug'

Boomkwekers hebben het afgelopen jaar goed geboerd. Dat meldt Van Oers Agro in het sectorrapport van het seizoen 2018-2019.

Bedrijven met bos- en haagplantsoen hebben het afgelopen seizoen een omzetgroei bewerkstelligd van 15 procent, staat in het rapport. In het najaar was de groei nog 20 procent, maar het voorjaar bleef daarbij achter. Reden voor het stapje terug was de schaarste op de markt.

'Dit heeft gevolgen voor de sector, omdat de vraag naar alternatieve soorten toeneemt, maar ook omdat afnemers steeds meer vooraf willen vastleggen', stellen de schrijvers van het rapport. Handelaren willen zeker zijn van plantenaanvoer en kloppen daarom eerder bij kwekers aan. 'De onderhandelingspositie van kwekers neemt daarbij dus duidelijk toe.'

Containerteelt

In de containerteelt hebben bedrijven de omzet vergroot met gemiddeld 10 procent. De toename is vooral te danken aan hogere prijzen. Ook voor deze groep bedrijven signaleert Van Oers Agro, dat zetelt in Zundert, dat zij een goede onderhandelingspositie hebben.

Doorsnee is de omzet bij vollegrondsbedrijven (laanbomen, spillen of kluitplanten en coniferen) met 30 procent gestegen. In het seizoen 2017-2018 was dit nog 20 procent. De vollegrondsbedrijven laten over het algemeen stabiele arbeidskosten zien en een toenemende kritische opbrengstprijs, die vooral wordt veroorzaakt door een hogere kostprijs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer