Vijf vragen over financiering van middelgrote zonprojecten

Middelgrote projecten voor zonne-energie kunnen boeren en tuinders goed in eigen beheer realiseren. Voordeel is dat het rendement dan niet met partners gedeeld hoeft te worden. Maar de financiering kan een probleem zijn. Een oplossing daarvoor biedt het Zonfonds.

Vijf+vragen+over+financiering+van+middelgrote+zonprojecten
© Twan Wiermans

Wat is het Zonfonds?

Het Zonfonds is een initiatief van ZonnepanelenDelen, een platform dat consumenten in staat stelt te investeren in zonprojecten en dat ondernemers helpt bij het financieren van middelgrote projecten met een investeringsbehoefte van 50.000 tot 5 miljoen euro. Het gaat vooral om zonprojecten op daken. In totaal omvat het Zonfonds 30 miljoen euro, door de Rabobank beschikbaar gesteld aan ZonnepanelenDelen. Die kan het geld vervolgens als lening aan ondernemers verstrekken om dergelijke middelgrote zonprojecten te financieren.


Hoeveel kan ik lenen voor een zonproject?

Van de totale projectbegroting wordt maximaal 85 procent gefinancierd uit het Zonfonds tegen een rente vanaf 2,5 procent. ZonnepanelenDelen kan dat aanvullen tot 98 procent door middel van zonobligaties uit bijdragen van consumenten. De ondernemer moet dan uiteindelijk nog 2 procent van de projectbegroting financieren met eigen geld.


Blijf ik wel juridisch eigenaar van de zonnepanelen en van de installatie?

Ja. Voor het zonproject wordt een aparte bv opgericht, maar die is volledig eigendom van de betreffende boer of tuinder. ZonnepanelenDelen fungeert als leninggever en regelt de juridisch-fiscale aspecten van het project zoals een opstalovereenkomst en de kwaliteitsnormen voor het verzekeren van de zonnepanelen.


Is het niet simpeler om gewoon naar de bank te gaan?

In de praktijk blijkt dat banken niet zijn ingesteld op zonprojecten van een relatief geringe omvang. Ze vinden dat eigenlijk te klein voor projectfinanciering. Dat is ook de reden dat de Rabobank eerst 15 miljoen euro en nu dus in totaal 30 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor het Zonfonds dat zich specifiek richt op dergelijke projecten.


Hoe streng beoordeelt ZonnepanelenDelen de financiële positie van mijn bedrijf?

De financiering van het zonproject gebeurt zoals gezegd in een aparte bv, onafhankelijk van de balans van het agrarische bedrijf. De beoordeling vindt puur plaats op het verwachte technische rendement van de te plaatsen zonnepanelen gekoppeld aan een SDE-beschikking. Dat geeft de garantie dat er inkomsten zullen zijn voor de bv. De financiële positie van het land- of tuinbouwbedrijf speelt hierbij geen rol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer