Allerlaatste adviesbezoek 'Schoon Erf, Schoon Water'

Bijna 1.600 melkveehouders – driekwart van alle melkveehouders – in Friesland hebben meegedaan aan het project 'Schoon Erf, Schoon Water' van LTO Noord en Wetterskip Fryslân. Dinsdag vond het allerlaatste bedrijfsadviesbezoek plaats bij het melkveebedrijf van Hiske en Sijbrand Rijpma in Greonterp.

Allerlaatste+adviesbezoek+%27Schoon+Erf%2C+Schoon+Water%27
© Niels de Vries

In het project 'Schoon Erf, Schoon Water' wordt gewerkt aan het terugdringen van erfafspoeling en daarmee aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Sinds de start van 'Schoon Erf, Schoon Water Fryslân' in oktober 2016 zijn deelnemende melkveehouders bezocht door landbouw- en Wetterskipadviseurs. Voor hun deelname kregen zij een stimuleringsbijdrage van 1.000 euro.


Memorabel moment

De positieve insteek, de verantwoordelijkheid bij de melkveehouder zelf leggen en een goed advies hebben er aan bijgedragen dat dit gezamenlijke project succesvol kan worden afgerond, stelt LTO Noord. Regiobestuurder Tineke de Vries van LTO Noord regio Noord spreekt van een memorabel moment.

'De aanpak van erfemissie kende een moeilijke start. Het Wetterskip wilde jaren terug een heffing doorvoeren voor boeren die de erfafspoeling niet terugdrongen. Daar was de agrarische sector erg op tegen. De grootste winst van dit project is dat we samen aan de lat staan voor schoon water, zowel de landbouw als het Wetterskip. We staan niet meer tegenover elkaar, maar weten elkaar nu veel beter te vinden.'


Om de erfemissie aan te pakken, hoeft volgens De Vries niet het hele erf te worden aangepast. 'Kleine aanpassingen hebben al grote effecten. Even het kavelpad schoonmaken of kijken hoe de afwatering van het dak loopt. We hopen dat de boeren, ook nu het project is gestopt, oog blijven houden voor het terugdringen van de erfafspoeling. Dat is de grootste uitdaging.'


Bezoek tandarts

Landbouwadviseur Janke Kloosterman bezocht de afgelopen vier jaar achthonderd bedrijven met een Wetterskipadviseur. 'Het is net als een bezoek bij de tandarts, zei ik tegen de boeren. Je hebt er geen zin in, maar achteraf ben je blij dat je gegaan bent.'

Tijdens de bezoeken ging het echt om de bewustwording, om de finetuning, stelt Kloosterman. Dat niet alles meer in de erfput moet lopen. Daarbij was het zaak om het ook vanuit boerenoogpunt te benaderen. 'Wanneer de sappen weglopen uit bierbostel, betekent dat ook de voedingsstoffen uit het product verdwijnen. Bierbostel in een slurf bewaren is dus niet alleen goed voor het oppervlaktewater, maar ook goed voor de portemonnee van de boer.'


Handhaven

Deelnemers aan het project waren vier jaar uitgezonderd van handhaving. Per 1 januari 2021 gaat Wetterskip Fryslân ook op deze agrarische bedrijven weer handhaven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer