Schoner water in tuinbouwpolders door loosreductie

De waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden van Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard is verbeterd. Dit blijkt uit een rapportage van het bestuurlijk overleg 'Regionaal Afsprakenkader Waterkwaliteit en Glastuinbouw'.

Schoner+water+in+tuinbouwpolders+door+loosreductie
© Schieland en de Krimpenerwaard

Door het grote aantal groene ondernemingen heeft de glastuinbouw forse invloed op de waterkwaliteit in de brede regio. Daarom werken de waterschappen samen met de sector aan het tegengaan van lozingen en lekkages uit kassen.

Uit de rapportage blijkt dat in Delfland de daling van stikstof zich de afgelopen jaren heeft doorgezet. In Schieland is ook een daling van meststoffen geconstateerd. Vooral fosfor daalde, stikstof echter nauwelijks.


Gewasbeschermingsmiddelen

In Delfland is het aantal aangetroffen gewasbeschermingsmiddelen afgenomen en ook zijn de concentraties lager geworden. Daarmee zijn alle prestatie-indicatoren, zowel voor stikstof als gewasbeschermingsmiddelen, in 2019 gehaald.

Onze inzet is er vooral op gericht om ondernemers te informeren over, maar ook te confronteren met de waterkwaliteit in hun polder

Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland

Hoogheemraad Marcel Belt: 'Dat is goed nieuws. Wij zien nu een paar jaar op rij een gestage verbetering. De gebiedsgerichte aanpak heeft effect en de samenwerking loont. Wij moeten ons daarbij wel blijven realiseren dat de laatste loodjes altijd het zwaarst zijn.'


Emissieloos in 2027

In 2027 moeten de kassen zo goed als emissieloos zijn en dus moeten de schouders er echt nog flink onder worden gezet, betoogt Belt. 'Als er geen gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen meer in het water terechtkomen, krijgt de waternatuur pas echt een kans om zich goed te herstellen.'

De hoogheemraad noemt dit goed voor de biodiversiteit, voor het zwemwater en voor de leefomgeving. 'Kortom, voor ons allemaal.'


Vertrouwen

In Schieland treffen handhavers steeds meer verschillende soorten stoffen aan. De normoverschrijdingen nemen gezien over een langere tijd in de periode 2005-2019 wel af. De laatste zes jaar is er niet veel verbetering meer zichtbaar, zegt hoogheemraad Agnes van Zoelen: 'Als iedereen zijn verantwoordelijkheid blijft nemen, dan heb ik er vertrouwen in dat wij verder komen.'

'Wij zijn verheugd met het resultaat van onze samenwerking', reageert voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland. 'De poldergerichte aanpak die Heemraadschap van Delfland, gemeente Westland en Glastuinbouw Nederland hebben opgezet, laat al jaren een dalende trend zien.'


Geen verkeerd signaal

Vooijs doelt daarmee op de residuen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater. 'Onze inzet is er vooral op gericht om ondernemers te informeren over, maar ook te confronteren met de waterkwaliteit in hun polder. Samen hebben wij immers de verantwoordelijkheid voor een schone polder.'

Namens de glastuinbouw in Oostland nuanceert voorzitter Theo Ammerlaan de resultaten in het gebied van Schieland. 'Als je meer stoffen kunt detecteren, vind je er ook meer. Hetzelfde geldt voor frequenter meten en het verlagen van de detectiegrens', zegt hij.


Reële vergelijking

'Maar dat wil niet zeggen dat bepaalde stoffen er eerder niet waren of dat de laatste zes jaar geen verbeteringen zijn gerealiseerd. Een vergelijking moet reëel zijn, anders ontstaat er een verkeerd signaal.' Ammerlaan denkt dat de inzet die de laatste jaren gezamenlijk wordt gepleegd wel degelijk een positief effect heeft.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer