Schoner erf voor akkerbouwers in Westerwolde

Akkerbouwers en loonwerkers in Westerwolde en in het Groningse deel van de Veenkoloniën kunnen aan de slag met het verminderen van erfafspoeling van gewasbeschermingsmiddelen.

Schoner+erf+voor+akkerbouwers+in+Westerwolde
© Joost de la Court

Project 'Schoon Erf, Schoon Water' van onder meer Projecten LTO Noord, Deltaplan Agrarisch Water, provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa's wordt ook in dit gebied uitgerold. Eerder al namen Drentse akkerbouwers maatregelen om afspoeling op hun erf te verminderen.

Bij metingen van de oppervlaktewaterkwaliteit worden soms gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen in normoverschrijdende concentraties, stelt Projecten LTO Noord. Dit ondanks de inspanningen die al worden gedaan door akkerbouwers en loonwerkers om dit tegen te gaan. De middelen kunnen onder meer door afspoeling vanaf het erf in het oppervlaktewater terechtkomen. Dit kan weer gevolgen hebben voor de ecologie in het water.

Maatregelen

Wanneer akkerbouwers zich aanmelden voor het project, krijgen zij in kleine groepen advies over maatregelen die ze kunnen nemen om aan de gewenste situatie te voldoen. Voor investeringen om erfafspoeling te verminderen, is een maximumbedrag van 14.000 euro per bedrijf beschikbaar.

De boeren krijgen hiervan 40 procent vergoed. Het gaat hierbij om maatregelen als bijvoorbeeld het aanleggen van een vloeistofkerende vloer bij een vul- en wasplaats op het erf of een zuiveringsysteem voor afvalwater.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer