Glastuinbouw+Waterproof+start+drie+nieuwe+projecten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Glastuinbouw Waterproof start drie nieuwe projecten

In het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof gaan in 2020 drie nieuwe projecten van start.

Het ontwikkelen van een robuust en draagbaar apparaat dat via elektronische weg snel en goedkoop nitraat kan meten in oppervlakte- en proceswater. Telers kunnen met zo’n meter lekkages in kassen opsporen en zo aan een nulemissie werken.

Het tweede project betreft waterefficiëntie teelt op substraat. Hierin wordt gewerkt aan het emissieloos telen in de praktijk. Knelpunten, bijvoorbeeld met betrekking tot zink, die nu nog optreden bij het emissieloos telen worden in dit project geïnventariseerd.

Hergebruik verdampingswater

Verder worden de mogelijkheden bekeken voor hergebruik van verdampingswater als gietwaterbron door actief te koelen en te ontvochtigen, waardoor telers minder afhankelijk zijn van goed gietwater vanuit een andere bron. ‘Dit is van belang omdat de beschikbaarheid van goed gietwater onder druk komt te staan’, melden de partijen die samenwerken in Glastuinbouw Waterproof.

Het kringloopbestendig telen in grond en op zandbedden is het derde nieuwe project. De onderzoekers kijken naar een betere beheersing van de waterkwaliteit op glastuinbouwbedrijven met grondteelt en het hergebruik van drainagewater.

Financiering

Glastuinbouw Waterproof is een publiekprivate samenwerking, die voor de helft wordt gefinancierd door de overheid en voor de andere helft door private partijen. Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de Stichting Kennis in je Kas (KijK) dragen bij aan deze projecten. Glastuinbouw Nederland faciliteert de stichting KijK.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer