De Heus: 'Vezels en voerhygiëne kenteren oploperproblemen'

Plotse sterfte bij zeugen en vleesvarkens kan het gevolg zijn van maag- en darmdraaiingen. Volgens Ruud Bens, productmanager brij-voer bij De Heus, keren vezels en voerhygiëne oploperproblemen.

De+Heus%3A+%27Vezels+en+voerhygi%C3%ABne+kenteren+oploperproblemen%27
© Twan Wiermans

Hoe ontstaat een oploper?

'Een overaanbod van snel verteerbare koolhydraten of onverteerbare eiwitbronnen kan de maag-darmwerking verstoren. Dat zijn aanjagers voor ongewenste bacteriegroei in de maag en darmen waardoor een overmatige productie van gassen plaatsvindt. Die organen kunnen dan om hun as draaien waardoor de doorbloeding flink wordt beperkt of afgestopt en organen beschadigen.'

Een gevarieerd palet aan vezels in het rantsoen stimuleert op verschillende fronten de darmgezondheid bij zeugen en vleesvarkens

Ruud Bens, productmanager brijvoer bij De Heus

Wat ziet een varkenshouder in de stal?

'Zeugen of vleesvarkens van boven de 40 kilo liggen plots dood. Op bedrijven met darmproblemen flakkert het aantal oplopers af en toe op. Typisch is de opgezwollen buik.'


Welke risicofactoren zijn er nog meer?

'Schrokkerig eten, een onregelmatige voeropname, onrust en/of stress tijdens het voeren of hoge suikergehaltes in het voer. In natte bijproducten zitten vaak minder voedingsvezels en structuur. Ook dat kan een trigger zijn.'


Speelt voerhygiëne ook een rol?

'Ja. Koolhydraatrijke bijproducten kunnen zuur zijn, maar toch veel gisten bevatten. Deze gisten kunnen de maag passeren en zich in de darmen verder ontwikkelen met alle problemen van dien.'


Is dit typerend voor brijvoerbedrijven?

'Op bedrijven met droogvoer komen oplopers ook voor. Maar het is wel zo dat de algehele voerhygiëne op bedrijven met brijvoedering zeker in warme periodes lastiger onder controle is te houden. Bijproductsilo's vaker leeg laten komen en reinigen en extra aanzuren helpen, evenals het verstrekken van grovere vezels met de aanvullende voeders.'


Is opwaardering van vezels nodig?

'Fijnmalen is belangrijk voor het licht verteerbaar maken van varkensvoer. Voor een goede darmgezondheid zijn grovere vezels nodig. Hoogproductieve genetica vraagt hier juist om.

'Wij bewerken enkele geselecteerde grondstoffen met de Matrix Wals Technologie. Dit geeft een optimale deeltjesgrootte en een gevarieerd palet aan grovere vezels. Dit verbetert de maagfunctie en de voorvertering door de inwerking van enzymen. Ook de doorstroming naar de darmen verloopt gelijkmatiger.

'In de dikke darm stimuleert de vezelfractie de productie van vluchtige vetzuren die de darmen beschermen tegen ongewenste kiemen. Selectief bewerken van grondstoffen brengt de voederconversie niet in gevaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer