Geen+paniek+vanwege+griepvirus+bij+Chinese+varkens
Nieuws
© Huisman Media

Geen paniek vanwege griepvirus bij Chinese varkens

'Geen enkele reden tot paniek', zegt veterinair epidemioloog Arjan Stegeman van Universiteit Utrecht na melding van een nieuw ontdekt influenzavirus onder Chinese varkens.

Chinese onderzoekers hebben een nieuw soort influenzavirus in de varkenspopulatie ontdekt. Het virus, genaamd G4, lijkt op het H1N1-virus, beter bekend als de Mexicaanse griep, die in 2009 wereldwijd rondwaarde. G4 is ontdekt in een onderzoek dat van 2011 tot 2018 plaatsvond.

Ongeveer 10 procent van alle geteste medewerkers op de varkensbedrijven bleek besmet te zijn met het virus. Een kleine 5 procent van de bevolking was eveneens besmet. Sommige wetenschappers maken zich zorgen dat het virus zich muteert en dat het virus vervolgens van mens op mens overgedragen kan worden met een pandemie als gevolg.

Griepjes binnen varkensstapel

Volgens Stegeman is daar geen reden toe. 'Iedereen staat in deze coronatijd op zijn achterste benen als het woord pandemie valt, maar we weten dat er al decennialang verschillende soorten humane griep in varkensstapels rondwaren. Voor zover wij weten, is er nog nooit een pandemie uit voortgekomen.'

Het G4-virus dat nu is 'ontdekt', is volgens Stegeman al in 2013 gevonden bij Chinese varkens. 'Het is een combinatie van de Mexicaanse griep, het klassieke griepvirus en nog een ander stukje virus', weet Stegeman.


Weerstand

Mensen die met de varkens werken zijn er gevoelig voor, maar het komt ook onder de rest van de bevolking voor. Tot een pandemie heeft het dus al helemaal niet geleid. Een hypothese kan zijn dat mensen antistoffen hebben tegen dit virus.

Maar volgens Stegeman is het aannemelijker dat mensen elkaar niet kunnen besmetten met het virus. 'Van veel andere humane griepvirussen bij varkens weten we ook dat het virus niet in staat is om van mens tot mens over te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer