China weigert koolzaad uit Canada

China heeft de inkoop van koolzaad uit Canada stopgezet. Dat heeft de Canadese brancheorganisatie voor koolzaad eind vorige week gemeld.

China+weigert+koolzaad+uit+Canada
© Han Reindsen

Formeel heeft China aan het Canadese ministerie van Landbouw aangegeven dat er een onrechtmatigheid in het koolzaad is aangetroffen. Het zou verband houden met voedselveiligheid.

De maatregel lijkt te maken te hebben met de diplomatieke spanning tussen Canada en China. Deze is vorig jaar december ontstaan sinds de Canadese arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese bedrijf Huawei. Dit gebeurde op verzoek van de Verenigde Staten, waar ze verdacht wordt van bankfraude en diefstal van technologie.

Noorse zalm

Van alle Canadese koolzaad gaat normaal ongeveer 40 procent naar China. Het gaat om een waarde van zo'n 1,8 miljard euro. De exportstop heeft veel weg van een politieke boodschap. In 2010 was er een soortgelijke actie. China beperkte toen de invoer van zalm uit Noorwegen vanwege de Nobelprijs voor de vrede die aan een de Chinese politieke gevangene Liu Xiaobo werd toegekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer