Koolzaadolie van eigen bodem in opmars

Het gaat goed met de productie van koolzaadolie in Nederland. Het aantal telers en de hoeveelheid hectares winterkoolzaad stijgen jaarlijks en het eindproduct is in vrijwel elke supermarkt te koop.

De Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost-Nederland (Colzaco) telt 120 leden, voornamelijk in het oosten van het land, maar ook in Zeeland. De telers verbouwen tussen de 3 en 15 hectare winterkoolzaad in wisselteelt. Een hectare koolzaad levert na het persen ongeveer 1.600 liter koolzaadolie op.

Hans van Kessel en zijn dochter Jolijn verbouwen dit jaar op 2 percelen rondom het Gelderse dorp Erichem iets meer dan 9 hectare koolzaad. Het veld vlak bij de boerderij staat volop in bloei en trekt naast de noodzakelijke bijen ook minder welkome gasten.

Fotograferende mensen

Zo trof Hans van Kessel onlangs nog een bruidspaar en een fotograaf aan in het gele veld. 'Het is hier nog niet zo erg als bij de bollenvelden. Maar het koolzaad trekt veel fotograferende mensen aan.'


Jolijn Zwart-Van Kessel ziet dat koolzaadolie steeds populairder wordt bij consumenten. 'Colzaco is blij dat onze olie in vrijwel alle supermarkten in de schappen staat en dat koolzaadolie serieus de concurrentie aangaat met olijfolie. Juist nu we in deze tijd veel producten van eigen bodem kopen, is koolzaadolie een mooi product uit eigen land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer