Rassenproef wintergerst gemiddeld 11 ton per hectare

De rassenproef wintergerst op locatie Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) kwam uit op een gemiddelde opbrengst van 11 ton per hectare.

Rassenproef+wintergerst+gemiddeld+11+ton+per+hectare
© Han Reindsen

Op 23 juli is de rassenproef geoogst. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 14,7 procent. De rassenproef winterkoolzaad is op 22 juli geoogst met een gemiddeld vochtgehalte van 10,5 procent.

De opbrengst in de rassenproef wintergerst lag met gemiddeld 11 ton per hectare op een goed niveau. De stand van de gerst was het hele jaar goed. Aan het eind heeft er wel wat legering plaatsgevonden. Qua ziektes waren er geen hevige aantastingen die de opbrengst hebben kunnen beïnvloeden.


SPNA vergeleek op Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta in de rassenproef zeventien wintergerstrassen. Met 11,94 ton per hectare scoorde het ras Jakobus van Saaten Union de hoogste opbrengst. Samen met het ras LG Veronika van Limagrain had het ras Jakobus met 12,5 procent ook het hoogste eiwitgehalte. Het hoogste hectolitergewicht van 62,9 kilo kwam op naam van het ras KWS Jaguar te staan.


Winterkoolzaad

De omstandigheden voor het oogsten van de rassenproef winterkoolzaad waren op 22 juli redelijk, met een gemiddeld vochtgehalte van 10,5 procent. De opbrengsten in de proef lagen dit jaar fors lager: gemiddeld 500 kilo minder dan vorig jaar. Dit jaar was de gemiddelde opbrengst 4,6 ton per hectare.

Het ras LG Ambassador had met 5,2 ton per hectare de hoogste opbrengst en de hoogste olieopbrengst met 2,3 ton per hectare. Het ras PT 264 had met 44,6 procent het hoogste oliepercentage.


Vergelingsvirus

Tijdens het seizoen zijn de rassen, behalve het ras Tempo, getest op de aanwezigheid van het vergelingsvirus (TuYV). In alle rassen bleek het virus aanwezig te zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer